Télen is lehet finomat és szezonálisat enni, ráadásul nem is kell, hogy messziről hozott alapanyagokat használni. Csodálatos gyökérzöldségek, hüvelyesek és savanyúságok vannak ilyenkor a piacon, amikben ráadásul sokkal több a tápanyag, mint a vizes, tescos paradicsomokban. A Felelős Gasztrohős és a Szimpla Kert ezért is indította útjára a Télen Termett kampányát, hogy támogassa a helyben és télen termett zöldségek fogyasztását. Amerikában már több évtizede felismerték, hogy a szezonális és lokális fogyasztás jobb a gazdaságnak, a természetnek és persze nekünk, fogyasztóknak is. Csatlakozzatok ti is a kampányhoz, nevezzetek a receptversenyre és használjátok a #telentermett hashtaget, amikor megosztjátok a receptjeiteket.
Én ezzel a levessel nevezek, minimális munkabefektetést igényel és remek téli vacsora. Az édesburgonya (vagy másnéven batáta) egyébként nem rokona a burgonyának, csak formájában hasonlít rá. Most már itthon is egyre népszerűbb, a piacok mellett már a Spar-ban is láttam a zöldséges polcon.
Hozzávalók:
- 3 nagyobb édesburgonya
- 1 ek vaj
- 1 fej vöröshagyma felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1L csirkehús alaplé
- 1 dl tejszín
- 3 tk harissa paszta (marokkói fűszer paszta, az Ázsia boltban lehet kapni), de lehet helyettesíteni 1/2 teáskanál őrölt római köménnyel + 1/4 teáskanál cayenne-borssal)
Az édesburgonyát megszurkáljuk egy villával és 200 fokon előmelegített sütőben egy óra alatt puhára sütjük. A hagymát és a fokhagymát a vajon megdinszteljük, majd a meghámozott burgonyát rádobjuk és összeforgatjuk vele. Felöntjük az alaplével és 10 percig főzzük. Végül a harissával és a tejszínnel összeturmixoljuk.