Édesburgonya krémleves harissá-val

Télen is lehet finomat és szezonálisat enni, ráadásul nem is kell, hogy messziről hozott alapanyagokat használni. Csodálatos gyökérzöldségek, hüvelyesek és savanyúságok vannak ilyenkor a piacon, amikben ráadásul sokkal több a tápanyag, mint a vizes, tescos paradicsomokban. A Felelős Gasztrohős és a Szimpla Kert ezért is indította útjára a Télen Termett kampányát, hogy támogassa a helyben és télen termett zöldségek fogyasztását. Amerikában már több évtizede felismerték, hogy a szezonális és lokális fogyasztás jobb a gazdaságnak, a természetnek és persze nekünk, fogyasztóknak is. Csatlakozzatok ti is a kampányhoz, nevezzetek a receptversenyre és használjátok a #telentermett hashtaget, amikor megosztjátok a receptjeiteket. 

Én ezzel a levessel nevezek, minimális munkabefektetést igényel és remek téli vacsora. Az édesburgonya (vagy másnéven batáta) egyébként nem rokona a burgonyának, csak formájában hasonlít rá. Most már itthon is egyre népszerűbb, a piacok mellett már a Spar-ban is láttam a zöldséges polcon. 

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb édesburgonya
  • 1 ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1L csirkehús alaplé
  • 1 dl tejszín
  • 3 tk harissa paszta (marokkói fűszer paszta, az Ázsia boltban lehet kapni), de lehet helyettesíteni  1/2 teáskanál őrölt római köménnyel + 1/4 teáskanál cayenne-borssal)

Az édesburgonyát megszurkáljuk egy villával és 200 fokon előmelegített sütőben egy óra alatt puhára sütjük. A hagymát és a fokhagymát a vajon megdinszteljük, majd a meghámozott burgonyát rádobjuk és összeforgatjuk vele. Felöntjük az alaplével és 10 percig főzzük. Végül a harissával és a tejszínnel összeturmixoljuk.