Ha már unod a forralt bort: 2 menő forró ital

Én ugyan abszolút rajongója vagyok a forralt bornak, de azért lássuk be, már így december közepére rettenetesen rá lehet unni... Úgyhogy el kezdtem azon gondolkodni, hogy az esti filmnézésre milyen egyéb forró italokkal lehetne készülni, és eszembe jutott ez a két, elsőre kicsit bizarrnak tűnő forró ital. Az első török, a második azt hiszem amerikai szülemény, vagy legalábbis a következő párbeszéd zajlott múlt héten egy amerikai csaj és a kissé megszeppent pultos között a Starbucksban mellettem: 

- "I'd like a steamer". 
- "???" 
- "OK. Do you know what is a 'steamer'?"

Nem tudta, úgyhogy a csaj elmagyarázta neki, én meg addig a pofátlanul drága csokik között babrálva hallgatóztam, és itthon az internet csodájával megállapítottam, hogy ez egy Vanilia Rooibos Tea Latte (erre a 'steamer' elnevezésre nem bukkantam, csak a leírásból lőttem be).

Sahlep/salep


Mikor jj-vel Törökországban jártunk tavaly egy főző kurzuson, akkor ittunk ilyet Isztambul utcáin. A mennyei ital tulajdonképpen a sahlep növényből készül, ami egy orchidea fajta (vörös, egyenes szár, lila virág, és krumpliszerű gyökér). Az orchideának általában két gyökérgumója van, amelyek felváltva működnek: amíg az egyik elraktározza a tápanyagokat a következő évre, addig a másik táplálja a növényt. Minden évben az utóbbit használják a sahlep készítésére, míg az előbbit újra elültetik a következő évszakra. A hagyományos sahlep készíés során a gyökeret megtisztítják, megfőzik, majd a napon szárítják és végül porrá őrlik.


A boltokban kapható sahlep porokból, mint amilyet a volt török lakótársnőm BK is hozott nekem Törökországból (és itthon is kapható török élelmiszer boltban) általában egy evőkanálnyit kell elkeverni forró tejben és folyamatos kevergetés mellett hagyni amíg a por feloldódik és a tej kissé habossá válik. Általában őrölt fahéjt szórnak a tetejére:



Vanilia Rooibos Tea Latte


Na ez lenne az a bizonyos "steamer", amit nyilván azért hívnak így, mert habosított tejjel kellene csinálni, de mivel nekem itthon nincs tejhabosítóm,* ezért csak felmelegítettem a tejet, illetve habverővel próbáltam legalább egy mini habréteget keríteni a tetejére (csak mérsékelten sikerült), de nem baj, mert az íze attól még állati szuper.

Egy bögréhez kell hozzá egy filter roobios tea, amiből lefőzünk egy deci, erős teafőzetet. Eközben felmelegítjük a tejet (ideális esetben habosítjuk). Az átlátszó pohár aljába két nagy evőkanál mézet teszünk (lehet helyette vanília szirupot is), aztán ráöntjük a tea koncentrátumot, majd a forró tejet. A tetejére én őrölt kardamomot szórtam:


Nem is olyan vészes ez a tél, ha ezekkel lehet bekuckózni a fotelbe a takaró alá...

*UPDATE: így néz ki a Roibos Latte, ha az ember karácsonyra kap egy tejhabosítót :D




Ez esetben is egy sűrű tea koncentrátumot kell csinálni egy filterből (fél-1dl vízzel), majd forró tejjel felönteni és tejhabot kanalazni a tetejére. Fontos, hogy több legyen a tej, mint a víz, hogy ne legyen túl vizes íze.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.