Mi a külünbség az eper és a szamóca között? A válasz nagyon egyszerű: az eper a fán terem. Az eperfán. A kertészek által termelt szamóca viszont a földhöz nagyon közel, kis méretű, lágyszárú, évelő bokrokon terem. Szóval a piacon valójában nem epret, hanem szamócát veszünk.
Akár eper, akár szamóca, a tavasz egyik legcsodásabb gyümölcse, nekem mindig a luxust jelenti. Piros, édes, többdimenziós íze van. Anyám tejszínes krémlevest csinál belőle, én imádom csak önmagával és egy kis rózsavízzel turmixolva. A rózsavíz török élelmiszerboltban vagy az Ázsia boltban is kapható, és ugyan a receptből ki lehet hagyni, de igazán különleges ízt ad neki, úgyhogy nem érdemes!
Girbe-gurba szamóca a Katona József utcai zöldségestől (Kép: Babramegy (c) )
Hozzávalók:
- 3 szál rebarbara + 2 evőkanál cukor
- 10dkg+40dkg szamóca
- 3 evőkanál méz
- 1 evőkanál citrmlé
- 1 evőkanál apróra vágott friss menta
- 1 dl víz
- 1 evőkanál rózsavíz
A rebarbarát feldaraboljuk, a 10dkg szamócáról levágjuk a szárát és félbevágjuk. Az így előkészített gyümölcsöt egy tálba tesszük, megszórjuka cukorral és a sütőben 15 perc alatt 200fokon megsütjük. A maradék epret a többi hozzávalóval összeturmixoljuk. A megsült gyümölcsöket, ha kihűltek, levesbetétként a levesbe kanalazzuk.
Rebarbarás szamócaleves (Kép: Babramegy (c) )