Rebarbarás szamócaleves

Mi a külünbség az eper és a szamóca között? A válasz nagyon egyszerű: az eper a fán terem. Az eperfán. A kertészek által termelt szamóca viszont a földhöz nagyon közel, kis méretű, lágyszárú, évelő bokrokon terem. Szóval a piacon valójában nem epret, hanem szamócát veszünk.

Akár eper, akár szamóca, a tavasz egyik legcsodásabb gyümölcse, nekem mindig a luxust jelenti. Piros, édes, többdimenziós íze van. Anyám tejszínes krémlevest csinál belőle, én imádom csak önmagával és egy kis rózsavízzel turmixolva. A rózsavíz török élelmiszerboltban vagy az Ázsia boltban is kapható, és ugyan a receptből ki lehet hagyni, de igazán különleges ízt ad neki, úgyhogy nem érdemes!

Girbe-gurba szamóca a Katona József utcai zöldségestől (Kép: Babramegy (c) )

Hozzávalók:

  • 3 szál rebarbara + 2 evőkanál cukor
  • 10dkg+40dkg szamóca
  • 3 evőkanál méz
  • 1 evőkanál citrmlé
  • 1 evőkanál apróra vágott friss menta
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál rózsavíz

A rebarbarát feldaraboljuk, a 10dkg szamócáról levágjuk a szárát és félbevágjuk. Az így előkészített gyümölcsöt egy tálba tesszük, megszórjuka  cukorral és a sütőben 15 perc alatt 200fokon megsütjük. A maradék epret a többi hozzávalóval összeturmixoljuk. A megsült gyümölcsöket, ha kihűltek, levesbetétként a levesbe kanalazzuk.

Rebarbarás szamócaleves (Kép: Babramegy (c) )

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.