Újabb lakáséttermet rendeztünk, aminek a tematikája ezúttal a csodálatos olívolaj volt - nem is akármilyen, hanem az Honest Toil gyümölcsös, sárgászöld olívaolaja!
Tom és Juli Magyarország, Görögország és Anglia között ingáznak, maguk hozzák Tomék családi gazdaságából az olajat és terjesztik őket a piacokon és kisboltokban. A hidegen préselt extra szűz olívaolajhoz a gyümölcsöt kézzel szüretelik a fákról és még aznap, frissen préselik őket, illetve a környékbeli kistermelőktől vásárolnak fel, akik ugyanazt az olívát termesztik (koroneiki) és azonos módszerrel szüretelnek, préselnek.
A lakáséttermet és a menüt ezúttal velük együtt terveztük! ^^
A menü kialakításában a fő szempontot az jelentette, hogy a fogások az olívaolajat emeljék ki, ugyanakkor egyensúlyt teremtsünk a mediterrán hozzávaló és a szezonnak megfelelő, téli zölségek között. Az alapvetően hideg fogásokból így elsősorban egy brunch menü állt össze:
Végleges menü:
- kétféle friss házi sajt: snidlinges krémsajt és frissen készült fokhagymás túró (L)
- frissen sült focaccia (lepénykenyér) (G)
- olajban sült paradicsom
- fügekrém fekete olívabogyóval
- oregánós, fűszeres húsgombóc (H)
- kapros, áfonyás káposztasaláta
- sült kelbimbó gránátalmamagokkal
- zsályás sütőtökkrém
- pisztáciás kardamomos olívás torta
- forró fahéjas almalé
(L=laktóz, G=glutén, H=hús)
A recepteket most is, mint mindig, folyamatosan töltöm fel ide a blogra, és aztán ebbe a posztba s visszalinkelem majd.
Magát az olajat pedig évközben a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban és a Szatyor Boltban tudjátok megvenni.
Fotó: Fekete Brigitta
Ha érdekelnek a Babramegy események, akkor itt lehet feliratkozni hírlevélre!