Krumpli, krumpli, krumpli

NB tavasszal Angliába megy tanulni, úgyhogy mondta, hogy olcsó és finom kaja recepteket akar tanulni. Ennek okán meghirdettük a Krumpli 1000 arca eseményt, egy amolyan 'potluck'-ot (amúgy ezt a szót én is most tanultam), ahol mindenkinek valami krumpliból készült kellett hoznia, vagy nálam elkészítenie. Már csillant a szemem, hogy na majd én valamit édesburgonyából fogok csinálni, de NB hamar a kezemre csapott, hogy nem ér menőzni és kizárólag filléres hozzávalók érnek (pedig több mint ezerféle krumpli alfaj van, de a piacról nyilván csak a jó kis alap krumpli jutott, meeeh...). 

Csodás krumpli-típus alapozó itt

Azért mindenki igyekezett kitenni magáért, végül ez lett a menü:

A menü (a szilvás-gombóc és a gnocchi épp fő)


Gratin Dauphinois


Tócsni (krumpliból, répából, cukkinből) fokhagymás tejföllel 

Gnocchi paradicsomszósszal

Szilvásgombóc

Én Gratin Dauphinois-vel készültem, ami egy Jamie Oliver recept, hihetetlenül egyszerű, gyors, észbontó. Igazi 'comfort food' októberi estékre!

Hozzávalók:
  • 70 dkg krumpli
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 120ml tejszín
  • 20 dkg jó minőségű reszelt parmezán
  • szardella (konzervből 1-2 kis hal, pasztából egy teáskanálnyi)
  • só, bors, friss kakukkfű 

A krumplit és a hagymát vékony szeletekre vágjuk, serpenyőbe rakjuk, majd megy a tetejére, só, bors, sok fokhagyma, kakukkfű (friss!), tejszín, fele a parmezánnak és a titkos összetevő: szardella! Na ez utóbbit semmiképp sem érdemes kihagyni, én már megcsináltam szardellával és anélkül is, hatalmasat dob rajta. Itthon ugyan valamiért nem könnyű beszerezni a konzerv szardellát, de lehet kapni pasztát, én azt használtam. Hozzáöntünk egy kis forró vizet, majd lefedjük és hagyjuk, hogy a tejszínes sajtos lében megfőljön a krumpli. Ha megpuhult (kb. 12 perc) a maradék parmezán megy a tetejére és a sütőben szép aranybarnára pirítjuk a tetejét. Ennyi!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.