A tökéletes sushi

Az egyetlen hozzám hasonlóan gasztro-őrült pszichológus barátom mutatta ezt a csodálatos dokumentum filmet a 85 éves Jiro Ono-ról, a világ egyik leghíresebb sushi mesteréről és tokiói étterméről, a Sukiyabashi Jiro-ról (すきやばし次郎). 

Az étterem, habár egészen szűkös - csupán 10 hely van a vendégek számára -, 3 Michelin csillag megérdemelt tulajdonosa. Jiro kizárólag sushit készít (semmi más nem kapható az étteremben, még italból is csak kétféle van), fejenként általában 20 darabot (főként nigirit) mindezt pedig emberfeletti szakértelemmel, elképesztő profizmussal és bőven a klinikai kényszerbetegség kategóriájába eső precizitással (no meg borsos árakkal: egy vacsora kb. 80.000 forint). Legidősebb fiával vezetik az éttermet, amelyben a sushit minden nap ugyanazzal a hihetetlen pontossággal és fegyelemmel készítik. 

A filmből kiderül, hogy mennyi ideig tanulják a tanoncok kizárólag a rizsfőzést, mielőtt egyáltalán bármi máshoz nyúlhatnak, honnan szerzik be a tökéletes minőségű friss halakat, milyen rizst használnak és milyen hőmérsékleten tálalják a sushit, sőt még az is, hogy a nőknek és a férfiaknak eltérő méretben, a jobb és balkezeseknek a tányér eltérő oldalán tálalják a tökéletes sushit.

Nézzétek meg! (És közben egyetek sushit, mert úgysem fogjátok kibírni)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.