Chipotle chilis burrito (ft Clandestino)

Az év legmenőbb könyvbemutatója volt ám tegnap: Soltész Béla „Clandestino – Egy év Latin-Amerikában” (a Clandestino blog írásaiból) és ennek alkalmából arra jutottunk Bélával, hogy egy jó kis burrritóval lehetne igazán fokozni a dél-amerikai hangulatot. Nekiálltam receptért nézelődni a neten, és némi egyeztetés után erre a klassz chipotle chilis burritóra jutottunk (a chipotle chiliről már korábban is áradoztam, úgyhogy én hamar meg voltam győzve). Béla blogját amúgyis érdemes nézegetni, de a dél-amerikai konyha iránt érdeklődőknek a lepényekről és a szószokról írt bejegyzés kötelező! 

A receptet most normál mennyiségben írom le, de én kb háromszoros-négyszeres adagot csináltam. Azt kell mondjam, elég macerás kb 30 főre csinálni kaját, de azért az eseményen elnézve az ujjakat nyalogató közönséget, azért eléggé megéri :)

Hozzávalók (az Ázsia boltból mindent be lehet szerezni):
  • 70 dkg csirkemell
  • 1 hagyma negyedekre vágva +1 hagyma felkockázva
  • 2 babérlevél
  • só, bors
  • fél tk cukor
  • 2-3 chipotle chili és 3 tk szósz a konzervből 
  • 1 hámozott, kockázott konzerv paradicsom
  • 1 fekete és 1 fehér bab konzerv
  • 3 kaliforniai paprika felkockázva
  • 1 pohár tejföl
  • 30 dkg trappista sajt reszelve 
  • 1 érett avokádó
  • 4-5 nagy tortilla lepény
  • pico de gallo (paradicsom salsa):
    • 5 nagy paradicsom felkockázva
    • 1 csomag újhagyma
    • 1 csomag koriander
    • 1 lime leve
    • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
    • só, bors
A csirkemellet annyi vízben, ami ellepi felrakjuk főzni (egyébként persze olajban megsütni, vagy grillezni is lehet, de így gyorsabb) egy fej negyedekbe vágott hagymával, a babérlevelekkel, sóval és borssal. Gyorsan megfő (kb 10 perc), addig összekeverhetjük a pico de gallo hozzávalóit. Szuper trükk, hogy ha a lime-ot berakjuk a mikróba egy 10 mp-re, akkor kb kétszer annyi levet lehet belőle kifacsarni (csak ne spricceljétek szembe magatokat, mint én)! Érdemes a pico de gallo-t csinálni először, mert kifejezetten jót tesz neki, ha áll egy órát szobahőmérsékleten. Ha a csirkemell kész, akkor leszűrjük és félretesszük hűlni, majd darabokra tépkedjük. Ezután a másik hagymát felkockázzuk és egy lábosban olajon megpirítjuk. Ha elkezd barnulni, megszórjuk a cukorral, egy fél percig karamellizáljuk, majd mehet rá a paradicsomkonzerv és a chipotle chili. Elég egyet rottyantani rajta, és már lehet is összeturmixolni. Felvágjuk a kaliforniai paprikát, lereszeljük a sajtot, kis kanállal kivágjuk az avokádót, és odakészítjük az asztalra a babot és a tejfölt is. Végül jöhet a tekercselés: magunk elé tesszük a tortillát, megkenjük a chilis paradicsomszósszal, az apró falatokra tépett csirkemelleket ráültetjük, aztán jöhet a bab, az avokádó, a kaliforniai paprika, majd ráhalmozzuk a pico de gallo-t, megszórjuk sajttal, nyakon öntjük tejföllel és megpróbáljuk feltekerni anélkül, hogy minden kifolyjon belőle. Tök jó közös vacsora lehetőség, ha nem készítjük el előre, hanem csak kirakunk az asztalra minden hozzávalót és mindenki maszatolhat magának. 

Készülődés...

... és az eredmény

PS: Ha pedig valaki extra csípősen szereti, akkor még lehet beletenni egy kis salsa verdét is: tomatillo (nem, az nem ugyanaz, mint a zöld paradicsom), hagyma, fokhagyma, chili és koriander van benne):


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.