Mojito csirke

Ez a vacsora még decemberben úgy született, hogy egy buliban VZ odajött hozzám, hogy mit szólnék egy olyan üzlethez, hogy én főznék neki egy vacsorát és ő cserében nagyon megdicsérne?! Úgy tűnik VZ már túl jól ismer, egy ilyennel simán le lehet venni a lábamról, úgyhogy főztem neki egy citrusos Mojito csirkét és ő nagyon megdicsérte (és btw kicserélte a villanykörtéinket, úgyhogy eléggé megérte). :)

Attól tök jó ez a recept, hogy nagyon friss íze van ettől a citrusos salsától, amiben a grapefruti, a lime, a menta és a koriander egészen nyári hangulatot teremt. A grapefruittól nem kell félni, hogy keserű lenne, a gyümölcsöt ki kell filézni, vagyis kivágni a gyümölcshúst a fehér hártyák közül. A csodálatos Jacques Pépin* megmutatja hogyan kell:




Hozzávalók:
  • 2 nagy grapfruit kifilézve
  • 2 lime kifilézve
  • 1 csokor koriander felaprózva
  • 1 csokor menta felaprózva
  • 1 vörös hagyma felaprózva
  • 5-6 csirkecomb felső
  • fél kiló jázmin rizs
Érdemes a citrsos salsát előre elkészíteni, mert direkt jót tesz neki, ha áll a hűtőben egy órát (akár előző este is elő lehet készíteni). Miközben kifilézzük a grapefruit-ot és a lime-ot kifolyik egy csomó lé, illetve a megmaradt fehér grapefruit és lime "csumát" kifacsarva is nyerünk gyümölcslevet. Ezt egy tálban összegyűjtjük és a csirkecombokat ebbe tesszük pácolódni egy fél órára. Eközben a grapefruit és a lime "gyümölcsbelet" felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, majd a zöld fűszereket felaprítjuk, egy kis olajjal nyakon öntjük, sózzuk, borsozzuk és félre tesszük pihenni. A csirkecomboknak mindkét felét 3-3 perc alatt ropogósra sütjük egy serpenyőben, majd annyi vizet öntünk bele, ami háromnegyedéig ellepi a csirkéket, fedőt teszünk a serpenyőre és addig főzzük, amíg megpuhul. Jázminrizzsel tálaljuk. 



* Itt lehet még nézni videókat, ahol Pépin megmutatja, hogyan kell mindenféle zöldségeket szeletelni
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.