Mi az a bubble tea?!

Aki evett már vietnámi kajáldában (és a mostani pho leves őrületet tekintve nem hiszem, hogy ez kis számú embert érintene), az találkozhatott már az étlapon a misztikus "bubble tea" itallal, de szerintem nem sokan ismerkedtek még meg vele közelebbről. Mi is így voltunk vele, egészen a mai napig, amikor ismét kizarándokoltunk a kedvenc Đăng Mười büfénkbe pho bo-t enni (ez a büfé a józsefvárosi kínai piac kisker részén van, a belvárosból érkezve a baloldalon, a zsúfolt kis bódék háta mögött). Azonban érdemes jobbra fordulni a régi Ganz gyár területére, ahol a piac nagyker része terül el és, ahol a kissé elhagyott hangulatú tágas terek között árulják nagy tételben a ruhákat. Itt bóklászva találtunk rá a Teatime - Super bubble tea nevű - minek is lehetne nevezni - ital bárra, ahol mindenféle variációban kapható ez az eredetileg tajvani ital. Elképesztően sajátos hangulatú a hely, mert tényleg egészen meglepetésszerűen bukkan fel a posztindusztriális gyár épületek és a nagyker póló boltok között. Mint kiderült van egy boltjuk a West Endben is  ("Érezd New York legmenőbb ízeit!"), ahol valószínűleg kevésbé meglepőek a harsány színű italok és szívószálak sokasága, azonban az árak ugyanazok (persze itt sokkal királyabb a hangulat).

De mi az a bubble tea?!?

A bubble tea egy gyümölcs vagy tejes tea alapú ital tápióka vagy zselé golyókkal (gyöngyökkel). A modell elég egyszerű, de a tudományos szemléltetés végett itt a pontos meghatározás a Stanford Egyetemről:

A tejes és gyümölcsös tea alap mellett már gyakran árulják a jégkásás változatot is, ami a smoothie-hoz hasonló ital kiegészülve a tápióka golyókkal. Miközben széles szívószállal isszuk a teát, felszippanthatjuk a golyócskákat is, egyszerre biztosítva a szürcsölés és a rágicsálás remek élményét:

Ez egy mangós tejes tea tápióka golyókkal

A tápióka pedig tulajdonképpen egy keményítő, feldolgozott formája a manióka vagy más néven kasszáva gyökérnek. A növény egyébként eredetileg Brazília területéről származik, amelyet aztán a spanyol és portugál gyarmatosítók terjesztettek el világszerte. Ma már Föld szinte minden trópusi vidékén termesztik gumós gyökeréért, amelyből lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italt készítenek. Íme maga a manióka gyökér:

Manióka gyökér

Az italt eredetileg Tajvanban alkották meg a 1980-as években, de a pontos eredetét homály fedi. Állítólag a nyolcvanas éves elején Liu Han-Chieh találta ki, hogy a zöld teát hidegen szolgálják fel, miután Japánban találkozott a jeges kávé koncepciójával, majd 1988-ban Lin Hsiu Hui állt elő a gondolattal, hogy mi lenne, ha a hagyományos tajvani tápióka pudingot (Fen yuan, 粉圓) keverné a tejes teával. Azóta világszerte népszerűségre talált az ital, itthon két olyan italbárt találtam, ami kifejezetten a bubble tea-re a szakosodott: az említett Teatime - Super bubble tea és a Petőfi Sándor utcában található BUBU Bubble Tea.


A józsefvárosi piacon ugyan nem new yorki a hangulat, mégis szuper a bubble tea

Mi eléggé rákattantunk erre a dologra, ahogy a szívószálon meglepetésszerűen felhörpintődnek a tápóika gyöngyök. Szóval hajrá, próbáljátok ki ti is! 

Ilyen szépek vagyunk a bubble tea-val...

...persze még szebbek, ha a színe passzol a nadrágunkhoz!!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.