A tökéletes, szálkamentes spárga titka

Én személy szerint imádom a spárgát, úgyhogy így április-májusban a spárgaszezon közepén mindig nagy adagot vásárolok belőle. Gyakorlatilag amióta magamra főzök küzdöttem a szálkás spárga problémájával, bármi történt, vékonyat vettem, cukros-citromos vízben főztem, lábosban állítva pároltam, akkor is szálkás maradt...
Egy ideig ezért a biztonságos, utólag átszűrt spárgakrémlevesnél maradtam, abból baj nem lehetett. Végül a múlt héten megtaláltam a jegyzeteimet egy pár évvel ezelőtti "Eper és spárga" Gundel tanfolyamról (őszintén nem tudom, miért felejtettem el...). És igen, a kincs itt hevert a fiókban: kipróbáltam és tényleg így kell tökéletes, szálkamentes spárgát főzni! Teljesen újonnan fellángolt konyhai kémia iránti szerelmem eredményeként (miért nem így tanítják a kémiát, miért? miért???) most már azt is értem, hogy miért kell szódabikarbónát tenni a főzőlébe: a szódabikarbóna egyrészt segít megőrizni a spárga színét, másrészt a bikarbóna lúgossága megbontja a növényi sejtfalat, puhább spárgákat eredményezve (ezért rossz ötlet citromlevet tenni a főzőlébe, mivel a citrom savassága erősíti a sejtfalat)
Álljon itt tehát a módszer, aztán spárga főzésre fel! 
A dolog nyilván már a beszerzésnél kezdődik: minél vastagabb a spárga, annál szálkásabb lesz, úgyhogy tilos azokat az olcsóbb, bumfordin vastag fehér spárgákat megvenni a piacon, kivéve, ha utólag átszűrt krémleves lesz belőle. Ceruza vagy ujjnyi vastagságút érdemes venni, azok még nem (olyan) fások. Ami a tárolását illeti, a szárakat papírtörlőbe tekerve el lehet tartani pár napig a hűtőben - nem túl sokáig, mert elég gyorsan veszít az ízéből. (Egyébként ezen a blogon remekül leírják, hogyan lehet a spárgát tartósítani)
Fehér és lila spárga főzése:
Alaposan megmossuk, és a végéből levágjuk a kemény részt. Zöldségtisztítóval a spárga fejétől indulva lehántolunk a héját (ne maradjon egyetlen, vékony csík héjrész sem). A spárgákat kb. 120 mm hosszú, egyforma darabokra vágjuk. Olyan edénybe tesszük, amelyben fektetve elférnek a spárgaszárak és ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje (kb. 4 csésze). A vízbe 1 teáskanál sót és fél teáskanál cukrot teszünk. Felforraljuk majd közepes lángon főzzük 12 percig (a vastagabbakat 3-4 perccel tovább főzzük). A spárgákat a főzőlében hagyjuk kihűlni tálalásig.
Zöld spárga főzése:
Alaposan megmossuk őket, majd lecsöpögtetjük.
A ceruza vékonyságú spárgákat nem hántoljuk, mert még nem kemény a héjuk. Az alsó kemény részt letörjük: ha vízszintesen fogunk egy spárgát és meghajlítjuk mindkét végénél, akkor ott fog eltörni, ahol végződik a kemény rész. Elég egy-két spárgával megtenni ezt a próbát, majd a többinek is kb. ott vágni le a végét. A spárga oldalán kiálló hegyes levélszerű részeket kis késsel eltávolítjuk. 
Az ujjnyi vastagságú spárgáknak szintén levágjuk a kemény végét, majd a megmaradt spárga felétől zöldségtisztítóval lehántjuk a héját a szár aljáig (ne maradjon egyetlen, vékony csík héjrész sem). Egy lábosban, amiben a spárgák fektetve elférnek, felforralunk 2 liter vizet, 1 teáskanál sóval, 1 teáskanál szódabikarbónával és fél teáskanál cukorral. A forrásban lévő vízbe betesszük a spárgákat. 
A ceruza vékonyságú spárgákat 1 percig, az ujjnyi vastag spárgákat 2 percig főzzük és azonnal tálaljuk vagy hideg vízben lehűtjük és nedves szalvéta közé téve a hűtőbe tesszük felhasználásig. 
Friss spárga buggyantott tojással


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.