Ami engem illet, én teljesen szerelmes vagyok a konyhai kémiába, már háromszor olvastam Jeff Potter Cooking for Geeks könyvét, elvégeztem a Hong Kong-i egyetem Science & Gastronomy online tanfolyamát a Coursera-n és végignéztem youtube-on a Harvard Science & Cooking kurzusát (idén megint lesz! jelentkezzetek!). A konyhai kémiáról csomó embernek a Blumenthal-féle folyékony nitrogénes rémségek jutnak eszébe, pedig a konyhai kémia nem jelenti a bizarr kémiai anyagok használatát, csupán azt, hogy értjük a konyhában történő kémiai és fizikai folyamatokat és azokat tudatosan használjuk a főzés során.
Szeptember 27-én ismét megrendezésre kerül a Kutatók Éjszakája, ahol csodás gasztro témájú workshopon lehet részt venni! Ha valakinek még nem hozta volna meg Jeff Potter vicces és okos könyve a kedvét a konyhai kémiához, annak remek lehetőség itt megismerkedni a két tudomány magától értetődő találkozásával:
- A jövő konyhája: molekuláris gasztronómia felsőfokon (Budapest, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.)
- Ínyencségek a kémia konyhájából (Budapest, Eötvös Loránd Tudományegyetem)
- Nagyi konyhatitkai - művészet vagy tudomány? (Budapest, Budapesti Corvinus Egyetem)
- Tudomány a konyhában (Budapest, Óbudai Egyetem)
- Aromák és textúrák – avagy betekintés a modern gasztronómiába (Budapest, Budapesti Gazdasági Főiskola)