"Dióbelet adok füstölt kolbászért" - gasztronómia és a társadalmi vállalkozások

A Make Sense társadalmi vállalkozásokat segítő non-profit szervezet magyar ága szervezett tegnap izgalmas workshopot a hazai élelmiszerrel és gasztronómiával foglalkozó társadalmi vállalkozások bemutatására annak érdekében, hogy őket is közelebb hozza egymáshoz és a közönséggel is megismertesse a folyamatosan bővülő társadalmi vállalkozói körképet. Az általánosságban is egyre színesedő gasztro kínálat új elemei azok a társadalmi vállalkozások, amelyek non profit szervezeteként valamilyen társadalmi ügyet képviselnek, társadalmi problémára nyújtanak fenntartható választ. Működésük során a hagyományos kereskedelemhez képest vagy éppen a pénzt, vagy a termelő és a vásárló közé ékelődő kereskedő láncokat iktatják ki Az eseményre öt gasztronómiával foglalkozó szervezett jött el (Gourmet Garden, Szatyorbolt, Élelmiszerbank, Restaurant Day és a Food not Bombs), de szerencsére egyre bővül a számuk új és kreatív terepét nyitva ezzel a gasztronómia társadalmi szerepének.


A Gormet Garden a tetejétől a talpáig jól átgondolt társadalmi vállalkozás: fő célja a városi kertészkedés népszerűsítése, az emberek növényekhez és az általuk megtermelhető zöldség viszonyának átalakítása. Ökológiailag ellenőrzött gazdaságból beszerzett vetőmagjaikat csökkentett munkaképességű és autista munkatársak bevonásával nevelik palántává, majd a komposztálható cserepekben árulják őket a városi közönségnek. „Akár egy konyhai fiókban, mesterséges fényt adó lámpák segítségével kitermelhető egy család napi zöldség és fűszernövény fogyasztási igénye.” – mondta Merker Viktor építész. Külön sok-sok piros pont, hogy a 8-féle fűszernövény mellett jelenleg 7-féle paradicsom fajta rendelhető tőlük! Szemét pedig egyáltalán nem keletkezik, mert a futárszolgálat visszagyűjti, illetve dobozostól cseréli az elhalt növényeket, amelyek komposztálás után virágföldként kerülnek vissza a rendszerbe.

Szatyorbolt

Szintén a zöldség, gyümölcs vásárlókhoz juttatását újította meg. Öt évvel ezelőtt az alapító fiatalok kitalálták, hogy szeretnének megbízható, termelői élelmiszert vásárolni, ezért önszerveződtek és létrehozták a Szatyor bevásárló közösséget, kiiktatva a hosszas kereskedői láncot. A ma már hivatalosan egyesültként működő szervezetnél megrendelheted a helyi termelőktől származó zöldség/gyümölcs kosaradat, ami aztán átvehetsz a Szatyorboltban (Gyulai Pál utca 12.), vagy a NOHA Stúdióban (Pozsony 12. szám). A szezonálisan összeállított csomagokban mindig a legfrissebb idény zöldségek találhatóak (most éppen sütőtök, alma, krumpli, cékla, mángold, stb...)

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

A következő két társadalmi vállalkozás célja az élelmiszer elosztás egyenlőtlenségeinek csökkentése és a felesleges vagy kidobásra szánt élelmiszer rászorulókhoz való eljuttatása. Az adománygyűjtés során az Élelmiszerbank felkutatja a kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozható, de minőségileg fogyasztható élelmiszereket, majd gondoskodik az így összegyűjtött készletek szállításáról, biztonságos tárolásáról és szétosztásáról. Például az egyik joghurt gyártó cég, amikor a különböző gyümölcsös joghurtok között vált a termelésben, akkor az így keletkező "keverék" ízű terméket nem dobja ki, hanem az Élelmiszerbaknak ajánlja fel. A szervezet közvetlenül nem oszt élelmiszert magánszemélyeknek, hanem a szétosztás során együttműködik a rászorulókkal napi kapcsolatban álló karitatív szervezetekkel illetve önkormányzati intézményekkel. Tavaly 6000 tonna élelmiszert osztottak szét a rászorulók között.

Food not Bombs

Az Élelmiszerbankhoz hasonlóan a Food not Bombs is feleslegesnek ítélt zöldségeket gyűjt össze, azonban ezt nem nagy tételben teszi, hanem önkénteseik minden héten szombaton a zárás előtt egy órával a Fehérvári úti csarnokból és a Nagycsarnokból  összegyűjtik a kidobásra szánt zöldséget, amit vasárnap megfőznek és rászorulóknak osztanak szét a Boráros téren. Kizárólag vegetáriánus illetve vegán ételeket készítenek. 

Elemorzsia

"Dióbelet adok füstölt kolbászért" olvasható az egyik ajánlatban az élelmiszer cserélő oldalon, ahol magánszemélyek, gyártók és kereskedők is közzétehetik felesleges, de még le nem járt szavatosságú élelmiszereiket és cserléhetik számukra hasznos tételre. Az oldal a pénzt kiiktatva visszaállítja az árucsere intézményét, közösséget teremt és csökkenti a feleslegesen kidobott élelmiszerek számát.


A két projekt szervezőiben összefonódó, különböző háttérrel rendelkező emberekből áll, van köztük dizájner, grafikus, ipari termék és formatervező... Based on Pig projektjükben elkötelezettek amellett, művészeti kutatási módszerekkel vizsgálják a magyar konyhát, különös tekintettel a kortárs Budapest étkezési szokásaira. Látványos táblákat és online prezentációkat készítenek alapanyagokról és főzési módszerekről, videós kísérleteket készítenek a gasztronómia égető kérdéseiről (a személyes kedvencem, mikor a tojás fehérje felverésének különböző módjait hasonlítják össze).
A Restaurant Day egy eredetileg finn kezdeményezés magyar honosítása, aminek a keretében egy évben négyszer mindenki nyithat egy éttermet egy napra. Mindannyian elgondolkoztunk már azon, hogy egy szép napon nyitnánk egy éttermet, a Restaurant Day keretében erre pedig lehetőség is adódik. Csak találd ki a menüdet és a helyszínt (lehet a saját lakásodban vagy a köztéren is), a Restaurant Day pedig segít a vendégek csalogatásában. Az esemény egyre nagyobb népszerűségnek örvend, legutóbb már harminc regisztrált éttermük volt. Következő alkalom november 16-án!


Több közös projektünk miatt is személyes kedvenc a Lumen zöldséges, hiszen egy olyan többfunkciós tér, amely egyszerre működik zöldséges üzletként és gasztro-kulturális befogadótérként. A nappal zöldségesként működő és friss, jó minőségű, hazai kistermelők termékeit árusító kisbolt, estére és hétvégére könnyen átalakíthatóvá válik workshopok, előadások és pop-up éttermek helyszínéül. A madarak azt csiripelik, hogy a szervezők a jövőben egy Közösségi Konyha megnyitásában is gondolkodnak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.