Sült karfiolsaláta gránátalmával

Ki mondta, hogy borzasztó a november, ha ilyen salátát lehet csinálni?! Még mindig Jerusalem: A Cookbook recept, ezúttal karfiollal, mert szuper olcsó (80 ft kilója a Hunyady téri piacon) és, mert szuper finom sütőben sütve, széleit kicsit megpirítva! És persze azért is, mert KA-tól egy nagy adag diót kaptam a kertjükből. :) Csodálatos saláta 4 főre összesen 600 forintból.
Hozzávalók (jelöltem az eredeti recept hozzávalóit és, hogy mit változtattam)
  • 1 nagy fej karfiol rózsáira bontva
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 szárzeller felaprítva (nekem itthon csak zellergyökér volt, megsütöttem a karfiollal együtt, mert a gyökerének sokkal intenzívebb az íze)
  • 1 csokor petrezselyem felaprítva
  • 1 fél gránátalma kimagozva 
  • 1 evőkanál sherry ecet és 1,5 evőkanál juharszirup (eredetileg a receptben, ehelyett nálam 2 evőkanál gránátalma szirup*) 
  • 10 dkg mogyoró 
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűbors
  • só, bors
*gránátalmáról és gránátalmaszirupról itt

A karfiol rózsákat meglocsolom 3 evőkanál olívaolajjal, sózom és borsozom aztán mehet be a sütőbe kb. 30 percre, amíg szépen megbarnulnak. Ezalatt egy száraz serpenyőben a diót megpirítottam 1-2 perc alatt, majd miután kihűltek, felaprítom, persze nem kell túl apróra (mindenképp előbb pirítani kell és utána felaprítani, hogy az apró diómorzsák oda ne égjenek). Ha megsült a karfiol egy tálba rakom, megy rá a dió, a gránátalmamag, a fűszerek, a gránátalma szirup, a maradék olívaolaj és a petrezselyem.