A pastrami egy erdélyi eredetű étel, amelyet a XIX. században a new york-i zsidó bevándorlók tettek világhírűvé. A marha szegyből készült szendvics elkészítéséhez a húst először nedvesen pácolják, majd szárazon, végül pedig megfüstölik (hát nem, ez nem egy gyorsan elkészülő étel). Tavaly novemberben én is nekifutottam a dolognak, és a Lumen Zöldség által szervezett közösségi brunchra majdnem 3 kiló marhaszegyből egy héten át érleltem a pastramit és az eredmény elég jó lett!
Azóta azonban az is kiderült, hogy ahhoz, hogy a hús omlós és puha legyen, a füstölés után egy gőzölés szakaszt sem árt beiktatni, pont ahogyan a világhíres, new york-i Katz's Deli-ben is készítik.
Pesten az abszolút tökéletes pastramit a Butcher's Kitchen - A Hentes konyhájában adják, ahol a füstölés után a húst szuvidálják, így lesz ennyire elképesztően omlós a hús. A hús, a buci, a coleslaw mind tökéletes, azt hiszem hetekig tudnám enni.