Sűrű lesz az ősz, szuperebbnél, szuperebb gasztrokönyvek fognak megjelenni a világban (egyenlőre persze csak angolul). Szubjektív lista az idei ősz nagy dobásairól
1. Plenty More: Vibrant Vegetable Cooking from London's Ottolenghi
Megjelenik: 2014. október 14.
Yotam Ottolenghi neve megkerülhetetlen a közel-keleti ízek rajongói körében (és nyilván, ki ne lenne az?!). Sami Tamimivel közösen írt "Jerusalem: A Cookbook" szakácskönyve lett a 2012-es év gasztro bestsellere, a New York Times konkrétan szerelmes cikket írt róla. És nem véletlenül: a zsidó és palesztin szakácsok által közösen írt könyvben nagyon klassz receptek és párosítások vannak, alapmű! Ottolenghi azóta is a Guardian rendszeres szerzője, most pedig megjelenik a következő, teljesen vega szakácskönyve. Úgy tűnik egyre nagyobb trend lesz, hogy a legmenőbbek is lemondanak a húsról.
2. Marcus Off Duty: The Recipes I Cook at Home
Megjelenik: október 21.
Kedvenc svéd-etióp szakácsom, Marcus Samuelsson legújabb könyve az otthon is kivitelezhető fogásokra koncentrál. Samuelsson elég kalandosan futott be: etióp születés, svéd kisvárosi kamaszkor, svájci majd francia tanonc éveken keresztül New Yorkba kerülés, ahol több sikertelen próbálkozás után megnyitja a most már abszolút ikonikusnak számító Red Rooster Harlem éttermét és főzi meg Barack Obama első elnöki vacsoráját, úgyhogy a könyve szinte biztosan klassz recepteket ígér.
3. Thug Kitchen: The Official Cookbook: Eat Like You Give a F*ck
Megjelenik: 2014. október 7.
A nagyon nagyon vicces és őrült gyorsan az internet kedvencévé vált Thug Kitchen blog első szakácskönyve. A blogot indító két srác olyan egészséges, vega recepteket posztoló oldalt akart, ami nem áll bele a kényeskedő, puccos diétás blogok közé, hanem csak nagyon őszintén és (sok káromkodással) tolja a kontentet (a.k.a. "ne szarozzál, egyél több salátát"). Klassz receptek, megfizethető hozzávalók, sznobizmus nélkül, kib*szott jó stílusban.
4. Saveur: The New Classics Cookbook
Megjelenik: 2014. október 28.
A világ egyik legjobb gasztromagazinja, a Saveur grandiózus kiadványa, több mint 1000 recepttel mutatja be a világ számos konyhájának legjobb receptjeit. A szerkesztő, James Oseland (az amerikai Top Chef Masters zsűrije) hozza össze a klasszis válogatást, neki azért el lehet hinni, hogy minden recept az utolsó fűszermorzsáig tökéletesítve van.
5. Jamie Oliver's Comfort Food: The Ultimate Weekend Cookbook
Megjelenik: 2014. szeptember 23.
És a végén a tisztesség kedvéért, jöjjön Jamie is. Valami lehet a levegőben, mert új könyvében Jamie is az otthoni és szívmelengető fogásokra koncentrál. Vannak könyvei, amik királyok lettek és vannak, amik kevésbé. Azért őt a listákból sosem lehetett kihagyni, de azért kíváncsi leszek, hogy mit lehet 18 szakácskönyv után még megírni.
És akkor most lehet helyet csinálni a könyves polcon (vagy a D: meghajtón)!!!