Paszternák chips

Végre a magyar piacokon is találkozni a paszternákkal/pasztinákkal (parsnip), ami úgy néz ki, mintha egy hatalmasra nőtt fehérrépa lenne (parsley root), de nem összekeverendő vele. Angol nyelvű receptekben sűrűn találkozni vele, magyarul viszont néha tévesen tarlórépának fordítják (pedig az a turnip). Ízre hasonlít a fehérrépához, viszont édesebb és magasabb is a tápanyagtartalma. Állítólag az ókorban Európa szerte gyakran termesztett zöldség volt, amíg a középkorban ki nem szorította a burgonya. Én mindig nagy örömmel veszem, ha valami mást is kapni a piacon, mint a sztenderd zöldség kínálat, úgyhogy elég boldog vagyok, hogy egy nagy darab gyökeret találtam múlt vasárnap a Szimpla Piacon. Az édes íze sütve jön ki igazán, darabokra vágva, vagy így chipsként a legjobb. Mi sajtok mellé eszegettük, de egy krémleves tetejére se utolsó!

Hozzávalók:

  • 1 nagy darab paszternákgyökér
  • 1 dl olaj
  • 1/2 ek só
  • 1 evőkanál szárított rozmaring

Zöldséghámozóval megpucolod a gyökeret, majd ugyanazzal a hámozóval tovább hántod és így nagyon vékony szeleteket kapsz belőle. A olajat felhevíted egy serpenyőben és kb. 10 szelet répát tudsz megsütni. Papírtörlőn csepegteted le őket, sóval és rozmaringgal szórod meg a végén. 

 

-------------->>>>>>> Itt találsz a Facebook-on!

 

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.