A mindig tökéletes lágytojás

Sokféle változata létezik a TUTI BIZTOS lágytojás recepteknek a neten, de ennél szuperebb nem létezik. A kulcs, hogy főzés helyett tulajdonképpen gőzölni kell a tojásokat! Lehetetlen elrontani, TÉNYLEG mindig tökéletes!

(Kép innen, aki szintén gőzöl, de minek olyan bonyolultan :) )

A tojás sárgája és fehérjéje eltérő hőmérsékleten válik szilárddá, ugye ezért tudunk lágytojást főzni. A trükk csak az, hogy a hőmérséklethatárok igen közel vannak egymáshoz: a tojás fehérjében lévő proteinek 62-65°C között, míg a sárgájában lévők 65-70°C között denaturálódnak:

(Jeff Potter: Cooking for Geeks könyvéből)

Ahhoz, hogy eltaláld ezt a vékony hőmérséklet határt a főzővíznél nem mindegy, hogy mennyi főzővizet használsz és, hogy milyen hőmérsékletűek (és méretűek a tojásaid). Ezért a legbiztosabb módszer, ha főzés helyett gőzölöd a tojásokat! A lábosban csak 1,5-2 centi forrásban lévő vizet öntesz és belehelyezed a tojásokat, így gyakorlatilag a gőzben főzöd meg őket. Mivel a gőznek állandó, 100 fokos a hőmérséklete, így sokkal könnyebben kontrollálható a hőmérséklet és nem kell arra várni, hogy a mikor fog a tojásoktól lehűlt főzővíz újra felforrni. 

A vízgőzben ötször több energia van, mint a forrásban lévő vízben, és ezért a vízgőzben főzött tojásoknak mindegy, hogy egyszerre hányat főzöl, ugyanannyi idő alatt elkészül a lábosban két tojás, mint négy tojás.

TEHÁT: a közepes méretű, hűtő hideg tojásokat 6 percig, a nagyobb méretű tojásokat 7 percig kell gőzölni. Ha letelt az idő, akkor hideg víz alá tartod őket, hogy megállítsd a főzési folyamatot. 

Nekem ez még minden alkalommal működött, lehetetlen elrontani. Ha fél perccel tovább főzöd, akkor pedig utána lehet Húsvétra vicces céklával festett tokást is csinálni.

Itt látszik, hogy a különböző gőzölési idők milyen tojást eredményeznek:

(Kép: Babramegy ©)

+1 TIPP: A tojások főző levét ne öntsd ki, hanem tedd el későbbre, magasabb kalcium tartalma miatt remek locsolóvize a növényeknek!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.