Okonomiyaki - a japán tócsni

Szegény okonomiyakit valamiért japán pizzának szokás fordítani, pedig nem sok köze van az alakján kívül a pizzához, inkább a tócsnira hasonlít. Nyers fordításban annyit tesz: megsütött akármi. A felszeletelt káposztát és lényegében bármilyen más zöldségeket, húst, tenger gyümölcsét sütik össze egy lisztes, tojásos tésztával. A tetejére pedig aonorit (szárított algapehly) és katsuobushit (bonito halpehely) szórnak, valamint okonomiyaki szószt és japán majonézt nyomnak. Az étel Kansai/Osaka és Hiroshima környékéről származik, én is ott kóstoltam, amikor idén nyáron Japánban voltam (az osakai verzióban összekeverik a hozzávalókat és yam gyökeret is adnak hozzá, míg Hiroshima környékén inkább egymásra rétegzik és tésztát is sütnek bele). Mi egy olyan étteremben ettünk, ahol te magad készíted el a forró vaslapon a tócsnidat (teppanyaki). 


Csináld magad okonomiyaki

Itthon is el lehet készíteni, pár olyan alapanyag vagy helyettesítő alapanyag van, amit az Ázsia boltból kell beszerezni hozzá. Okonomiyaki szószt attól tartok, hogy nem nagyon kapni hozzá, de yakitori szósszal helyettesíthető. A bonito pelyhet és a nori lapokat be lehet szerezni. A japán majonéz helyett pedig az itthoni majonéz is jó. 

Hozzávalók a tócsni tetejére: 1. okonomiyaki szósz 2. bonito pehely 3. nori lapok

Hozzávalók (2 palacsinta 4 főre)

  • 4 tojás
  • 200 gr liszt
  • 2dl alaplé
  • 2 krumpli meghámozva és lereszelve
  • 1 evőkanál gyömbér lereszelve
  • 4 újhagyma felkarikázva
  • 300 gr fejeskáposzta lereszelve
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál okomiyai szósz
  • 2 evőkanál bonito pehely
  • 1 evőkanál nori apró darabokra tépkedve
  • majonéz

A lisztet a tojással és az alaplével jó alaposan elkevered, majd hozzáadod a reszelt káposztát, krumplit, gyömbért és a felkarikázott újhagymát. A tésztát elfelezed és egy serpenyőben kisütöd mindkét oldalán őket, mintha csak tócsnit készítenél. Végül megszórod a pehellyel és az algával és megöntözöd a szósszal és a majonézzel.