Mindig a tavasz első jó híre, amikor a medvehagyma megérkezik a piacra. Mikor már teljesen besokaltál a gyökérzöldségektől és az új, tavaszi zöldségek még nem bukkantak fel, akkor jön első reménységként a medvehagyma és pár hétre beborítja piacot és az éttermi menüket. Fogalmam sincs miért lett az utóbbi években ennyire népszerű (ha valaki tudja, ne habozzon kommentelni!). A nővény (Allium ursinum) angolul sokféle néven létezik: ramsons, buckrams, wild garlic, broad-leaved garlic, wood garlic, bear leek vagy bear's garlic, bár külföldi receptekben ritkán találkozni vele. Se a tartósítást, se a hőkezelést nem viseli jól, így leginkább frissen nyersen, salátában vagy turmixolva érdemes fogyasztani.
Az alábbi recept igazi március eleji fogás, amikor a terep még a gyökérzöldségeké, de már a medvehagyma is felbukkan, hogy némi zöldet hozzon a tányérba. A medvehagymás pestó nem igazi pestó, mert se parmezán, se fenyőmag nincs benne, inkább egy medvehagymás olaj, ami fűszerezi a levest. Cserébe viszont másnap a hozzávalókkal kiegészítve tökéletesen működik pestóként is a főtt tésztára.
Hozzávalók::
- 1 ek vaj
- 1 nagy fej zellergumó megpucolva, felkockázva
- 1 fej vöröshagyma felkockázva
- 1-2 gerezd fokhagyma felkockázva
- 1,5L csirkeleves alapé
- 1 dl tejszín
- fél ek citromlé
- 1 kk őrölt szerecsendió
- fél csokor medvehagyma
- 1 dl olaj
- só, bors
A vajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd megy rá a zeller. 10 percig pároljuk és aztán felöntjük az alaplével és addig főzzük, amíg a zeller megpuhul. Eközben a turmixgépen összeturmixoljuk a medvehagymát az olajjal és a sóval. Ha puha a zeller, hozzáadjuk a szerecsendiót, a citromlevet és a tejszínt, majd botmixerrel pürésítjük. Tálaláskor kanalazzuk a tetejére a medvehagyma pestót.