Ha valamelyik gasztroőrült barátodnak/rokonodnak/párodnak szakácskönyvet vennél karácsonyra, szerintem ezeket érdemes :) 5 angol és 2 magyar nyelvű, idén megjelent szakácskönyv a fa alá.
1. Ottolenghi, The Cookbook - (új kiadás)
Yotam Ottolenghit szinte minden évben ajánlok, idén sincs ez másként :) Idén jelent meg Ottolenghi és Sami Tamimi 2008-as csodálatos könyvének felújított kiadása. (Ottolenghi és Tamimi korábbi könyvei közül kettő a "Jeruzsálem" és a "Vegetariánus finomságok" (Plenty) magyarul is megjelentek.)
Kinek? Mindenkinek, aki imádja a közel-keleti inspirációt vegyíteni a nyugat-európai új hullámos konyhával, izgalmas és kivitelezhető, mindig tökéletes receptre vágyóknak. A "Vegetariánus finomságok" tökéletes ajándék minden vega barátnak.
2. Molly Yeh: Molly on the Range
A farmra költöző new yorki leányzó kalandjai először blogon, most már könyvben is! Nem lehet nem szeretni..
Kinek? Farm életre vágyóknak, befőzőknek, sütőknek, cuki hipszterkedésre vágyóknak
3. Marcus Samuelsson: The Red Rooster Cookbook
Az afrikából származó, Skandináviában felnőtt, majd a New Yorkban letelepedett szakács legújabb könyve Harlemről és a harlemi kajákról.
Kinek? Harlem és a déli-államok "comfort food"-ja után vágyóknak, szívmelengető és menő recepteket keresőknek.
4. Naomi Duguid: Taste of Persia: A Cook’s Travels Through Armenia, Azerbaijan, Georgia, Iran and Kurdistan
Közel-keleti konyhába merülés, visszatérés az eredeti perzsa receptekhez.
Kinek? Közel-keleti konyhába szerelmeseknek, korábban arra járóknak vagy az arrafelé vágyódoknak
5. Peter Meehan: Power Vegetables!
A Lucky Peach gasztromagazin egyik főszerkesztőjének vega szakácskönyve, némi őrültségre és sok klassz receptre lehet számítani!
Kinek? Vicces kedvű vegetariásoknak, vagy azoknak, akik nekik főznek
+1 Budai Zsanett, Tonté Barbara: Romani Gastro
"Az elsődleges célunk, hogy megismertessük és újraértelmezzük a cigány konyhát. Mint minden nemzet konyhájának, úgy a roma gasztronómiának is folyamatosan reagálnia kell az újonnan jött igényekre. Egyszerre éljük meg a cigány és a magyar tradíciót úgy, hogy közben próbálunk az otthonról hozott értékekből a lehető legtöbbet megtartani." - már nagyon kellett egy ilyen, szuper!!
Kinek? Mindenkinek, akit izgatnak a hagyományaink és szívesen merülne el a magyar-cigány gasztronómiában
+2 Mautner Zsófi: Karácsonyi színező - 15 ünnepi recepttel
Chili és Vanilia receptek és mindfulness színező, elég jó párosítás :)
Kinek? Megbízható recept szeretőknek, rajzos kedvűeknek, enyhén szorongóknak