Fügés olívakrém

A We love olíva lakásétterem egyik remek receptje az alábbi szuper egyszerű fügés olívakrém volt. Kevés hozzávaló, rövid elkészítési idő és egy különleges krém sajtokhoz és sült húsokhoz. Ebben a receptben különösen fontos a fekete olívabogyó típusa, mert az összeaszott, intenzív ízű kalamata fekete olívabogyóra van szükség hozzá, amit a sparos gumiszerű, íztelen fekete olívával nem lehet helyettesíteni. Én a Népszínház utcai török boltból szerzem be, de most, hogy az Urániánál is nyílt egy közel-keleti élelmiszerbolt, ott is kapható az ízesebb ráncos fajta (az olívabogyóból érdemes megvenni az egész, nem magozott formáját és kézzel kimagozni, sokkal finomabb). Az Ázsia boltban is kapható.

Hozzávalók:

  • 1 csomag szárított füge
  • 200gr magozott kalamata fekete olívabogyó 
  • 1 bio narancs reszelt héjja
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál méz

A szárított fügét egy lábosba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi elfedi. 40 percig főzzük, az elpárolgó vizet folyamatosan pótoljuk rajta. Ha puhára főtt, kivesszük a fügéket és a magozott olívával, narancshéjjal, olívával és mézzel összeturmixoljuk. Ha nem elég krémes állagú, a füge főzővízéből öntünk hozzá. Sózni nem kell, mert az olíva önmagában is elég sós. Csattos üvegben két héig eláll a hűtőben. 

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.