Házi sajtok

Sajtot házilag készíteni sokkal egyszerűbb, mint gondolnád! Friss túrót percek alatt lehet nyers tejből főzni, majd két-három óra pihentetéssel gomolyát készíteni belőle, de fűszeres krémsajtot is nulla energiával lehet készíteni, csak egy tiszta konyharuha és egy szürő kell hozzá. Annyira végetelenül egyszerű, hogy soha többet nem akarsz majd bolti gomolyát vagy krémsajtot venni.

Villámgyors, egyszerű, adalékanyagmentes házi sajtok következnek!

1. Friss túró/gomolya tejből 

 

Elkészítési idő: 7 perc

Hozzávalók:

  • 1L nyers tej (piacokon tej és sajtárusnál kapni)
  • 3 evőkanál min. 10%-os ecet
  • fél tk só
  • 1 gerezd fokhagyma felaprítva és elkeverve fél dl olívaolajban

A nyers tejet egy nagy lábosban melegíted és amikor már éppen felforrna, leveszed a lángról és hozzáadod az ecetet. Ha pár perc alatt nem lesznek túrószerű darabok a tejben és sárgás savó a maradék, akkor egy rövi ideig újra melegited és hozzáadsz még 1 kanál ecetet. Nagyon fontos, hogy tiszta edényekkel, kanalakkal, szűrővel dolgozz, különben azonnal megromlik a sajt. A lábos tartalmát egy finomszövésű szűrön átszűröd (a savót félre lehet tenni és más recepthez felhasználni), majd a túrót egy tálba rakod. A sajt sózását mindig csak a leszűrés után ejtsd meg, mert ha a tejet sózod, akkor az nagyrészt el fog veszni a savóval együtt. Az így kapott túrót aztán sózod, majd meglocsolod a fokhagymás olívaolajjal. 

Azonnal is fogyasztható, de egy konyharuhával bélelt szűrőbe helyezve hűtőben állni is hagyhatod, hogy a maradék savót is kicsepgtetve gomolya állagú sajtot kapj. 

Egy liter tejből 20 dkg friss túrót (további csöpögtetés után cirka 15dkg gomolyát) kapsz.

2. Friss krémsajt joghurtból 

 

Elkészítési idő: 3 perc + 24 óra pihentetés a hűtőben

Hozzávalók:

  • 30 dkg görög joghurt
  • fél tk bors
  • fél tk só
  • 1 ek snidling apróra vágva (vagy ízlésed szerint bármilyen zöldfűszer, oregánó, kakkukkfű, rozmaring, vagy ezek vegyesen)

A joghurtba belekevered a sót, borsot és a snidlinget (vagy bármilyen más zöldfűszert, amit szeretnél), majd egy konyharuhával bélelt szűrőbe helyezve 24 órára a hűtőben állni hagyod. 16-17 dkg krémsajt lesz belőle. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.