Póréhagymás borsóleves rozmaringos olajjal

Kevés alapanyagból álló elegáns recept. Habár a leves finomszűrőn való átpréselése munka és időigényes lépés, semmiképpen nem érdemes kihagyni, így fogunk könnyű és üde levest kapni. A megmaradt zöldségpürét pedig nem érdemes kidobni, hanem a másnapi krumplipüréhez keverve lehet azt színesíteni.

Hozzávalók:

  • 4 ek olívaolaj
  • 3 szál póréhagyma felszeletelve
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 500gr mélyhűtött zöldborsó
  • 1 L zöldségleves alaplé
  • só, bors
  • 4 ek tejszín

 Fűszeres olaj:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek friss rozmaring
  • 50ml olívaolaj

[1] Egy vastag aljú lábosban az olajat felmelegítjük és rádobjuk a hagymát, fokhagymát és póréhagymát, majd 20 percig pároljuk, hogy a hagymák kiadják az édes ízüket. Vigyázzunk, hogy ne karamellizálódjanak, csupán megpuhuljanak! [2] Ezután hozzáadjuk a mélyhűtött borsót, felöntjük alaplével, és további 10 percig főzzük. [3] Sózzuk és borsozzuk és alaposan összeturmixoljuk [4] Egy finom szűrön keresztül leszűrjük a levest. Segíti a munkát, hogy ha egy fakanállal (vagy egy merőkanál aljával) passzírozzuk oda a zöldségpürét a szűrőhöz. [5] Ha a leves elkészült, egy mozsárban összetörjük a rozmaringot a fokhagymával, majd ha már szép zöldes pépet kaptunk, hozzáadjuk az olívaolajat. [6] A levest a rozmaringos olajjal és egy-egy evőkanál tejszínnel tálaljuk.

Fotó: Erdőháti Áron

A recept eredetileg a Street Kitchen 2017-es téli számában jelent meg.