Kevés alapanyagból álló elegáns recept. Habár a leves finomszűrőn való átpréselése munka és időigényes lépés, semmiképpen nem érdemes kihagyni, így fogunk könnyű és üde levest kapni. A megmaradt zöldségpürét pedig nem érdemes kidobni, hanem a másnapi krumplipüréhez keverve lehet azt színesíteni.
Hozzávalók:
- 4 ek olívaolaj
- 3 szál póréhagyma felszeletelve
- 2 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva
- 500gr mélyhűtött zöldborsó
- 1 L zöldségleves alaplé
- só, bors
- 4 ek tejszín
Fűszeres olaj:
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek friss rozmaring
- 50ml olívaolaj
[1] Egy vastag aljú lábosban az olajat felmelegítjük és rádobjuk a hagymát, fokhagymát és póréhagymát, majd 20 percig pároljuk, hogy a hagymák kiadják az édes ízüket. Vigyázzunk, hogy ne karamellizálódjanak, csupán megpuhuljanak! [2] Ezután hozzáadjuk a mélyhűtött borsót, felöntjük alaplével, és további 10 percig főzzük. [3] Sózzuk és borsozzuk és alaposan összeturmixoljuk [4] Egy finom szűrön keresztül leszűrjük a levest. Segíti a munkát, hogy ha egy fakanállal (vagy egy merőkanál aljával) passzírozzuk oda a zöldségpürét a szűrőhöz. [5] Ha a leves elkészült, egy mozsárban összetörjük a rozmaringot a fokhagymával, majd ha már szép zöldes pépet kaptunk, hozzáadjuk az olívaolajat. [6] A levest a rozmaringos olajjal és egy-egy evőkanál tejszínnel tálaljuk.
Fotó: Erdőháti Áron
A recept eredetileg a Street Kitchen 2017-es téli számában jelent meg.