Komposztálj otthon!

Még tavaly előtt voltunk egy remek komposztáló workshopon, amit a Humusz Szövetség szervezett és azóta az otthoni giliszta-komposzt lelkes híve vagyok. Gyakorlatilag semmi nem szól ellene: pár száz forintból összerakható, szagmentes, minimális odafigyelést igényel csak, nyaralás alatt nem lesz semmi baja, környezetbarát és a szobanövények is szebben nőnek tőle!

Ahogy írják is a honlapjukon: "Ha lakásban élsz és nem férsz hozzá kültéri komposztálóterülethez, nincs lehetőséged a szabadban komposztálni, akkor is újrahasznosíthatod ételmaradékaidat komposztláda komposztáló rendszerben, vörösgiliszták felhasználásával. Egyetlen vörösgiliszta naponta a súlya felének megfelelő mennyiségű ételmaradékot dolgoz fel! A giliszták az ételmaradékot és a bomló növényi hulladékot gilisztakomposztnak nevezett kiváló növényi trágyává és talajjavítóvá alakítják."

Mi kell, hogy elindítsd a komposzt ládád?

  • két műanyag (pl. festékes) vödör
  • fúrógép
  • 1 pamut póló
  • 1 doboz giliszta a horgászboltból (én a Népszínház utcai Kaland horgászboltból veszem)
  • komposztálni való zöldség
  • virágföld

Az egyik vödör aljába fúrj 8-10db 1-2 cm átmérőjű lyukat, ebben lesz a komposzt, ebből kell, hogy ki tudjon folyni a komposztlé. Ugyanígy a tetejére is fúrj ennyi lyukat, hogy levegőhöz jussanak. A másik vödörbe helyezz egy üres konzerv dobozt és ennek a tetejére helyezd az immár lyukas másik vödrödet. A vödör alját béleld ki a pamut pólóval (meg fogják majd enni ezt is végül a giliszták), töltsd meg félig zöldséggel, fedd be virágfölddel és dobd rá a gilisztákat. Fedd le a vödröt és már mehet is a mosogató alá.

Mit adj nekik enni?

A giliszták megeszik a gyümölcs és zöldségmaradékot, összetört tojáshéjat, kávézaccot, teafiltert és a maradék kenyeret, gabonaféléket. Ne kapjanak hús vagy halmaradékot, vagy zsíros, olajos ételeket. Saját tapasztalatom szerint különösen szeretik a leveles zöldségeket, míg vastag, torzsás zöldségeket (pl. káposzta külső levele, paradicsom szára, nem fogják megenni).

Mire figyelj?

Mindig fedje be a zöldséget/gyümölcsöt valamennyi föld, mert így nem fog rohadásnak indulni.
A megfelelő pH eyensúly miatt időnként egy kis papírt is érdemes nekik adni, a WC papír guriga ideális erre.

Milyen gyakran etesd?

Én kb. hetente szoktam, figyelni kell rá, hogy ne etessük túl őket. Ha egyszerre nagyon sok zöldséget kapnak, attól is el tud indulni a rohadás a dobozban és kipusztulnak a giliszták (amúgy elég ellenállóak).

Hogyan használd fel a komposztot?

Állítólag ha mindig csak az edény oldalára teszed nekik az ételt, akkor odavándorolnak és a vödör másik feléből kiveheted a kész komposztodat. Nekem eddig nem voltak enyire jól neveltek, úgyhogy én egyszerűen kézzel szoktam kiválogatni és arrébb tenni őket. A kész komposztot a virágok alá lehet tenni.

Az alsó vödörbe csorgó komposztlével (elegánsabb nevén komposztteával) pedig 1:8 arányban higítva locsolni lehet, a növények elképesztően hálásak, soha többet nem fogod így megölni a szobanövényeidet.

 

 A poszt Zerocsiga Judittal készült együttműködésben, kövessétek őt Facebookon és Instán!

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.