Még hajdan, a Teknősleves blog írásakor volt egy posztom színes humuszokról, ahol az alap humusz receptbe curryt vagy garam masalát (indiai fűszerkeverék) raktam, amitől tagadhatatlanul szépek lettek, viszont jó íze tulajdonképpen csak a curry-snek lett (a garam masala megvallom töredelmesen így 2 év távlatából, nem annyira humuszba való). Azóta megfogadtam, hogy csak olyan receptet teszek fel, ami garantáltan szuper, végül is egy gasztrobloggernél a hitelesség a mindennapi kenyér (hehe). Na ezt a sütőtökös humuszt viszont meleg szívvel ajánlom, nem csak a színe nagyon szép, hanem ízre is csudás!
Az egyedüli időigényes dolog vele, hogy a sütőtököt meg kell sütni a sütőben, viszont ezt el lehet készíteni előre is és különben is, nincs sok dolog vele ahogy süldögél magában. A csicseriborsóval én nem szoktam cseszni az időmet, lehet ugyan szárazan venni és beáztatni egy éjszakára, de sokkal praktikusabb konzervben beszerezni az előre megfőzött csicseriket.
Hozzávalók:
- ½ sütőtök, megsütve a sütőben
- 3 fokhagyma gerezd
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek tahini krém (tulajdonképpen szezámmag krém)
- 2 tk harissa
- 1 konzerv csicseriborsó
- negyed citrom leve
- só, bors
A megsült sütőtököt belekanalazzuk a turmix gépbe, mehet rá a csicseriborsó, a harissa, a tahini és a fokhagyma. Az olívaolajat pedig folyamatosan adagoljuk a turmixolás közben, amíg szép krémes állagú lesz a massza. A citrommal, sóval, borssal a végén kerekítjük az ízeket. Tökéletes reggelire vagy vacsorára a pirítósra kenve.