Vietnámi kaland


Szóval minden úgy kezdődött, hogy ellátogattunk a Đăng Mười büfé-be, ami a Józsefvárosi kínai piac kellős közepén van és hát zseniális egy hely! Ahogy ezt már mások is megénekelték, a Kőbányai út mentén lehet kapni a város legjobb pho (ejtsd) levesét, úgyhogy felkerekedtünk, hogy átvágjuk magunkat a bódé-rengetegen az eldugott helyre (ami most már nem is annyira eldugott, a vendégek 90%-a CEU-s diák). Na de a lényeg, hogy a leves tényleg nagyon finom: marhahúsleves, vékony marhahús szeletek, rizstészta, újhagyma, koriander, fűszerek (én csillagánizst éreztem ki, de biztos volt benne más is) és az asztalra kirakott, szabadon adagolható kiegészítők: citrom, chili szósz, ecetes chili és halszósz (ez utóbbi nekem továbbra is a bizarr szagok kategóriájába esik). Az egész pedig akkora adag, hogy én a felét se bírtam megenni...  Nagyon finom a pho leves, csodásak az árak, helyes a kiszolgálás, kalandos az odatalálás, szóval minden tökéletesen adott egy remek hétvégi ebédhez! 


(Kép forrása: Dang Muoi Büfé - Facebook)

Amitől én különösen nagyon lelkes voltam, hogy a büfé egyben egy kisbolt is, ahol mindenféle friss (!!!) hozzávalót lehet venni: gyömbért, koriandert, fűszereket, zöldséget, gyümölcsöt, emellett fagyasztott halakat, szószokat és egy rakat olyan dolgot, amiről nem tudom, hogy micsoda. Nyilván rögtön be is kellett vásároljak. 

(a csinos chili paprikák az előző heti Szimpla piaci vásárlás eredményei)

A szerzemények közül a Pak choi/Bok choy-nak ( 白菜;) örültem a legjobban, mert azt még sose ettem (az a nagy adag kínai kelre hasonlító zöldség hátul). A boltban legalább négyféle ilyen leveles zöldség kapható, úgyhogy érdemes elolvasni ezt a remek összefoglalót, hogy mi a különbség közöttük.

A vásárlás eredménye pedig egy amolyan free style vietnámi tekercs lett a kedves büfé vezető nő ajánlása alapján:

Hozzávalók:
  • rizspapír
  • rizstészta
  • marhahús (nálunk most csirke volt itthon, úgyhogy abból készült)
  • szójaszósz
  • fokhagyma, gyömbér
  • pak choi
  • koriander
  • menta
  • wasabi
  • rizsecet
  • méz
  • chili paprika

Az elkészítés gyakorlatilag 13 percet vesz igénybe: a csirkehúst a fokhagymával, gyömbérrel és a szójaszósszal megpirítjuk  a koriandert, mentát és a pak choi-t apróra felvágjuk, a rizstésztát forró vízzel leöntjük, a chiliből, mézből és rizsecetből pedig szószt készítünk. Kicsapni mindent az asztalra és máris lehet a rizspapírt meleg vízbe áztatni és megtölteni a zöldségekkel, hússal, tésztával és a chili szószba tunkolni! Hiper gyors vietnámi vacsora vasárnap estére.