Ó-ó, kezdek függő lenni... Ezt a vietnámi nyári tekercset (gỏi cuốn) szerintem korlátlan mennyiségben tudnám fogyasztani... Itt egy újabb változat, új töltelék alternatívákkal (persze a lényeg a sok friss zöldség, szóval bátran tessék bármivel tekercselni):
Tekercsbe:
- rizspapír
- rizstészta
- 2-2 piros és sárga kaliforniai paprika
- 2 nagy csokor pak choy
- 2 nagy csokor gai choy
- 2 csokor koriander
- egy csokor menta
- 2 nagy répa
- 1 citrom leve
- 2 ek méz
- 5 cm friss gyömbér lereszelve
- 1 csirkemell apró darabokra vágva
- 3 ek világos szójaszósz
- 1 kk wasabi tálaláskor a tál szélére (csodás hozzá, de csak gombostű mennyiségben adagolva, különben halálközeli élményt okoz..)
Ázsiai zöldség típusok - a mihez tartás végett
Szószba:
- 2 citrom leve
- 2 ek rizsecet
- 4 ek méz
- fél csili paprika apróra vágva
Az előkészítés megint csak nagyon egyszerű: A répát apró csíkokra vágjuk majd a citromlével, mézzel, gyömbérrel összekeverjük és 25-30 percet állni hagyjuk. A paprikákat és a kétféle choy-t vékony csíkokra vágjuk, a koriandert és a mentát pedig finomra aprítjuk. Ezek már mehetnek is az asztalra. Eközben a rizstésztát leöntjük forró vízzel és 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Végül a csirkemell kockákat először olajon megpirítjuk, majd ráöntjük a szójaszószt és azzal még további 3 percig összeforgatjuk. A szósz hozzávalóit is összekeverjük egy kis mélytányérban, majd minden összetevőt az asztalra pakolunk. Melléteszünk egy nagy tál langyos vizet a rizspapír beáztatásához és már mehet is a közösségi tekercselés: mindenki pakolhatja a neki tetsző hozzávalókat! (Legközelebb már mogyorószószt is csinálok hozzá..)
Színkavalkád
Ilyen kis buci lesz, kicsit bizarrul néz ki, de esküszöm a legjobb
UPDATE: Többen kérdeztétek már: a hozzávalókat be lehet szeretni a Fővám téri Ázsia boltból is, csak ott drágább és nem jár hozzá főzési jó tanács, mint a józsefvárosi piacon lévő Dang Muoi Büfében :)