Huevos rancheros - mexikói reggeli


A huevos rancheros ("farmer tojás") tradicionális mexikói reggeli, ami hagyományosan valamilyen formában megsütött tojásból, tortillából és paradicsomos szószból áll (amit aztán babbal, rizzsel, avokádóval, lime-mal egészítenek ki szokásoktól függően). 

Lehetőségeinkhez és pénztárcánkhoz mérten egy kicsit módosítottam az eredeti receptet: egyrészt általában fekete babbal készítik, de mi fehér bab konzervet használtunk helyette, illetve igazi kukorica lisztből készült tortillát se kaptam, úgyhogy búzaliszt-tortillát vettem helyette. Egy dolog van, amit viszont tilos kihagyni: a konzerv chipotle chili adobo szószbant! A chilpoctli azt jelenti "füstölt chili paprika" ami lényegében egy füstölt-szárított jalapeñoÁzsia boltban lehet kapni, csodálatosan különleges és füstös ízt ad az ételnek!


Így néz ki a csodás chipotle chili! (amúgy elég sokáig eláll a hűtőben)

Az egész reggeli összedobása egyébként negyed óra, viszont annyira jól lehet lakni tőle, hogy estig nem bírok utána enni.. Már kétszer is csináltam, csak az első adagot annyira gyorsan megették, hogy nem tudtam lefényképezni :)

Hozzávalók:
  • 4-5 nagy paradicsom, felkockázva
  • kis konzerv paradicsompüré
  • 1 nagy hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 fehér bab konzerv
  • 1 chipotle chili paprika és 1 teáskanál adobo szósz a levéből
  • 1 nagy csokor koriander, felaprítva
  • 1/2 lime
  • 2-3 tojás fejenként
  • 2 kisebb, vagy 1 nagy tortilla fejenként
  • só, bors
  • reszelt trappista sajt és tejföl a tálaláshoz
A hagymát olajon megdinsztelem és rádobom a paradicsomokat, hogy addig rotyogjanak, amíg szét nem főnek. Aztán megy bele a chili, a fokhagyma és a paradicsompüré. Ha már szétfőtt, akkor adom hozzá a babot (mivel az már meg van főzve, azzal igazándiból már csak egyet kell forralni), a legvégén a koriander és fél lime leve. Eközben egy száraz serpenyőben vagy a sütőben megpirítjuk a tortillát, és egy másik serpenyőben kisütjük a tükörtojásokat. Ezek után már mindenki pakolhatja magának a tányérjában a hozzávalókat. Érdemes guacamole-vel (avokádó krém) vagy zöld paradicsom salsával tálalni!



Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.