Szegény mellőzött fehérrépa

Érdekes dolog ez a fehérrépa, egészen sajátos és erős íze van, emlékszem mennyire utáltam gyerekkoromban (családi sztori, hogy a teraszon hűlni hagyott húslevesből reggelre egy kóbor kutya mindent kilefetyelt, csak két árva fehérrépát hagyott a lábos alján...). Szegény fehérrépa mellőzött egy zöldség, Angliában, Amerikában nem nagyon használják, helyette ezeken a területeken a paszternák (parsnip) a népszerű (jól megtermett fehérrépának tűnik, de nem ugyanaz a zöldség ám, nem összekeverni!). Angol nyelvű receptekben még a "turnip" nevű zöldséggel találkozni, amit szintén helytelenül fehérrépának szoktak gondolni és fordítani, pedig az a tarlórépa.. 
Gondoltam itt az ideje rehabilitálni a levesbe száműzött fehérrépát: íme egy szendvics, amiben klasszul érvényesül a sajátos aromája

Hozzávalók:
  • 4 szelet rozskenyér
  • 1 nagy fehérrépa vékony szeletekre vágva
  • 2 érett körte vékony szeletekre vágva
  • 5 dkg kék-sajt
  • fél pohár tejföl
A fehérrépát vékonyan felkarikázzuk, a nagyobb darabokat félbevágjuk és olajon egy serpenyőben megdinszteljük. Eközben előmelegítjük a sütőt, a kenyér szeleteket megkenjük tejföllel, ráhalmozzuk a fehérrépát és a körteszeleteket (legyen jó édes, érett körte!), majd rámorzsoljuk a kék-sajtot. Mehet a sütőbe 5 percre, hogy ráolvadjon a kék-sajt és tá-dá, kész is!


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.