Tabbouleh gránátalmával

Miután az Ázsia boltban ismét megszaladt a kezem a zöldfűszereknél, és vettem vagy négy csomaggal és még a kuszkusz is akciós volt, gondoltam ez igazán égi jel arra, hogy tabbouleh-t (ejtsd: tabulé) csináljak.  A tabbouleh egy levantei arab saláta (Levante egy történeti földrajzi régió, mely a Közel-Keleten terül el, magában foglalja a mai JordániátIzraelt, Libanont, Palesztinát, Szíriát és Törökország egyes déli területeit). Tradicionálisan bulgurból készítik, de hát az olcsó kuszkusz... És itt a gránátalmaszezon, úgyhogy az is került bele, juppijé!

Hozzávalók:
  • 1,5 csokor petrezselyem
  • 1 csokor menta
  • 1 csokor koriander
  • 5 dkg kuszkusz
  • 1 alma kockára vágva
  • 1 marék dióbél nagyobb darabokra törve
  • 1/2 citrom leve
  • 1 gránátalma
  • 3 ek gránátalma szirup*
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors


A kuszkuszt a salátás tál aljára öntjük és annyi éppen felforralt vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lefedjük és hagyjuk, hogy magába szívja a vizet, addig a csokor fűszereket apróra vágjuk, almát felkockázzuk, diót darabokra törjük és a gránátalmát kimagozzuk (spriccelős dolog ez a gránátalma, magunktól elfelé érdemes magozni). Mehetnek a kuszkusz tetejére, aztán rálötty a gránátalma szirup, az olaj, só bors és az egészet jól összekeverjük. Egyébként annál jobb, minél több a zöldfűszer benne.

A saláta mellé "csináltam" egy kis sült camambert, vagyis félbevágtam hosszában egy sajtot, belefordítottam a nem penészes felét darált mandulába, kicsit belenyomkodtam és száraz serpenyőben rápirítottam. Király dolog a 3 és fél perces vacsi kategóriában!

*A gránátalma szirup titkos összetevő, a savanykás-gyümölcsös szirup minden tuti konyha kelléke. A török lakótársam hozta nekem Törökországból, mert itthon csak cukrozottat lehet kapni. Ha arra jártok, ilyen, Kemal Kükrer márkájút vegyetek: