Tulajdonképpen nem vagyok egy nagy körte rajongó (pedig az volt a jelem az oviban :) ), úgyhogy valamit ki kellett találjak a hűtőben lapuló körtékkel. Valószínűleg most kaptam utoljára spenótot a piacon, és kicsit lusta voltam valami komolyabb főzésbe kezdeni, úgyhogy ezért lett ez a török ihletésű saláta. A már korábbi posztban emlegetett gránátalma sziruptól lett édes és savanykás és nagyon nagyon szuper!
Hozzávalók:
- 2 nagy érett körte, szeletekre vágva
- 4 ek gránátalmaszirup
- 2 ek olívaolaj
- jó nagy marék spenót, szára letépve, megmosva
- 10 dkg feta sajt
- 5 dkg darabolt dióbél
Az öntethez:
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek gránátalmaszirup
- 2 ek fehérborecet
- 1 gerezd fokhagyma összenyomva
- só, frissen őrölt bors
Az egyetlen lépés, ami időt igényel az a körték megsütése. Miután szeletekre vágtuk (nem kell megpucolni) egy sütőedénybe tesszük őket, meglocsoljuk az olajjal és a gránátalmasziruppal, majd az előmelegített sütőbe tesszük 200 fokra kb 10-15 percre. Amíg a körték karamellizálódnak, a spenótot megmossuk, letépkedjük a szárát, rámorzsoljuk a fetát és rászórjuk a diót. Az öntetet összekeverjük a salátával, és ha szépen aranybarnára sültek a körték, a saláta tetejére halmozzuk őket.