Szuper gyors chili

Vizsgaidőszak és diáktüntetések idejére valami gyors, forró és csípős kell - mi más, mint paradicsomos chili! A legutóbbi burritó partyból maradt hozzávalókból és a polcon lévő konzervekből rittyentettem ezt a paradicsomos chili con carne-t (bizony, bizony ez nem egy über fenszi vacsi, hanem az a gyors, olcsó és finom fajta). Persze meg lehet ezt csinálni autentikusan is, ez esetben fekete bab, friss paradicsom, friss koriander és lime kerüljön bele! 

A chili con carne-t (chili hússal) a wikipedia tanúsága szerint, állítólag először 1519-ben írták le, ahol az alap összetevők a főtt paradicsom, só, chili és a hús voltak. Bernal Diaz del Castillo, Hernan Cortez egyik századosa, a recept leírója szerint az indiánok, szövetségben az aztékokkal, annyira magabiztosak voltak a győzelmükben a hódítókkal szemben, hogy "már előre elkészítették nagy üstökben a paradicsomot, chilit és sót". Az egyetlen hiányzó összetevőt, a húst, a hódítóktól akarták megszerezni: az ő saját húsukat... 

Én beérem a SPAR-ból származó sertés darált hússal is. :)

Hozzávalók:
  • 1 fej közepes hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • fél kiló sertés darálthús
  • 1 konzerv fehér bab
  • 1 konzerv vörös bab
  • 1 konzerv hámozott, kockázott paradicsom konzerv
  • 1 kis üveg paradicsompüré
  • 1 chipotle chili és 1 ek adobo szósz a konzervből (erről itt írtam)
  • 4 ek salsa verde (friss koriander helyett)
  • só, bors
  • 3 ek tejföl a tetejére

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd az olajon megpirítjuk. Aztán mehet rá a hús, egészen addig, amíg jól átfő. Aztán ráöntjük a lecsöpögtetett és átmosott babkonzerveket, a paradicsom konzervet, a paradicsompürét és a chipotle chilit. Ezeket kb. 8-10 perc alatt összefőzzük, beleöntjük és a salsa verdét, só, bors és már kész is! Akkor jó, ha nagyon forró és nagyon csípős!