I. Vietnámi nyári tekercs fesztivál - tekercs minden mennyiségben

Köszönjük, hogy eljöttetek az I. Vietnámi nyári tekercs (gỏi cuốn) fesztiválra, szerintünk őrült jól sikerült! (nekem például abszolút izomlázam van a 10 óra folyamatos zöldség szeleteléstől...). Nehéz saccolni, hogy kb. hányan voltatok, de szerintem 80-90 embert megetettünk tegnap, úgyhogy nagyon büszkék vagyunk. :) (Az eseményről készült gyönyörűséges képek Határ Péter jóvoltából a Facebook galériában).

Délután betért egy vietnámi család is, gyorsan kifaggattuk őket, hogy jól csináljuk-e, és hát tanultunk tőlük ezt-azt. Mégis a nap fénypontja volt, mikor a az anyuka azt mondta, hogy "Nagyon jó, majdnem olyan". A cél pedig pontosan ez volt, mert egy-két dologban szándékosan változtattunk az európai ízek felé, szóval egy kicsit fúziósnak szántuk a dolgot, ennek ellenére legközelebb remélhetőleg minél több vietnámi család tisztel meg minket a jelenlétükkel és tőlük lehet tanulni a konyhájukról. 



(Fotó by Rónai Péter)

A lényeg azért mégis az, hogy otthon is próbáljátok ki a vietnámi konyhát, úgyhogy jönnek a receptek, hozzávalók és beszerzési helyekről az infók: mindent, amit tudunk és minden, amit tegnap tudtunk meg. :) 

Tekercsbe valók:
  • rizspapír: Tegnap megtanultuk, hogy ebből kétfajta van, az egyik amelyiket nyersen eszik a nyári tekercsben, a másik, amelyiket a sült tavaszi tekercshez használnak. A csomagoláson vagy van egy kis kép, amelyik jelzi, hogy melyik, vagy kérdezzük meg a boltban. A rizspapírt langyos vízbe kell áztatni 5-10 másodpercre, amitől hajlékonnyá válik és lehet tölteni és hajtogatni. Én idáig mindenhol ezt a vízbe mártós módszert olvastam, de tegnap a betérő vietnámi családnál az anyuka csak a kezében tartva meglocsolgatta vízzel a rizspapírt. Cselekedjetek belátások szerint :)
  • rizstészta (angolul vermicelli): Már sok helyen kapható üvegtészta, nálunk már a sarki százforintos boltban is van, de a Dang büfében lehet venni házi tésztát, ez azonban külön kérni kell. A tésztát nem kell főzni, egyszerűen le kell forrázni vízzel, 1-2 percig állni hagyni, majd leszűrni. 
  • zöldfűszerek: A lényeg, hogy ebből minél több!
    • menta
    • koriander (ebből kétféle is kapható a józsefvárosi piacon: a hagyományos kislevelű, és egy hosszúkás levelű)
    • bazsalikom
    • ánizs levél
  • zöldségek: Apró csíkokra vágva
    • répa
    • uborka (a belső, vizes rész kivágva)
    • színes kaliforniai paprika
    • zeller
    • szójacsíra
    • pak choy 
    • choy sum
  • apró főtt garnélarák
  • sült tofu: Könnyebb vele dolgozni, mint a simával, mert nem esik olyan könnyen szét. Ezt is kis szeletekre érdemes vágni.
Szószok:

1. A nagyon népszerű mogyorószószhoz a hozzávalókat egy lábosban összemelegítjük és már kész is: (az eredeti recept innen):
  • 3/4 csésze földimogyorókrém (nem cukrozott)
  • 1/3 csésze víz
  • 3 evőkanál hoisin szósz (boltban készen kapható szósz, amiben hagyományosan édes burgonya, búza vagy rizs, víz, cukor, pirított és tört szójabab, fehér ecet, só, fokhagyma, piros chili paprika van - phở levesbe is szokott kerülni)
  • 2 evőkanél lime-lé
  • 4 1/2 teáskanál szójaszósz
  • 1 evőkanél cukor
  • 3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1/2 teáskanál szezám olaj
  • 1 csésze pirított földimogyoró apróra törve
2. A hagyományos nước chấm szósz felhasználásáról megoszlanak a vélemények, a betérő vietnámi család szerint ezt csak a sült tavaszi tekercshez eszik, de nekünk a Dang büfé újonnan nyílt Ernő utcai éttermében felszolgáltak ilyet, ezért úgy döntöttünk csinálunk mi is. A hozzávalókat összeöntjük egy tálban és egy 10 másodpercre összemelegítjük a mikróban, hogy a cukor felolvadjon. Én szívem szerint kihagyom a vizet vagy kevesebbet rakok bele, mert szerintem jobb, amikor intenzívebb íze van:
  • 2 evőkanál halszósz (ez egy nagyon megosztó hozzávaló, mert elég fura illata van, nekem a hosszú évek tapasztalat alapján az a véleményem, hogy a Squid márkájúnak van a legbizarrabb illata, inkább a többi márkát érdemes venni)
  • 2 evőkanél lime-lé
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 1 kis chili felaprítva
3. A mézes-gyömbéres szósz nagyon egyszerű, csak összeverjük a hozzávalókat és kész van. Ha megmarad belőle felöntve forró vízzel csodálatos megfázás űző:
  • 1 kb. 3-5 cm darab gyömbér meghámozva és lereszelve
  • 4 evőkanál méz
  • 2 citrom leve
  • 1 kis chili felaprítva
4. A fokhagymás szójaszószhoz, pedig aprítottunk egy jó nagy adag fokhagymát és felöntöttük szójaszósszal. 


(Fotó by Határ Péter)

Alapanyag lelőhelyek:

Elsősorban két lelőhelyet ajánlunk, egyrészt a józsefvárosi piacot, ahol ha leszálltok a Kőbányai út 21. megállónál a 28-as villamosról, akkor jobbra van egy ázsiai élelmiszerbolt. Tartós élelmiszert, szószokat, tésztát érdemes itt venni. Aztán ha előre sétáltok kb. 100 métert balra lesz a piacra bejárat (3. bejárat), ha ott bementek és egyenes átvágtok a piacon ott vagytok a Dang Büfénél. Ott egymás mellett három kis pavilonnál is lehet friss zöldségeket és fűszernövényeket venni. Belvárosiaknak pedig a kissé drágább Ázsia boltot (Vánház körút 5.) ajánljuk, pak choy-on kívül itt is lehet mindent kapni. 


Nem utolsó sorban nagyon köszönjük a Lumen Zöldség és Közösség Szolgáltatónak, hogy helyet biztosított az eseménynek, járták velünk a piacot, segítettek a helyet díszíteni, aprították velünk a zöldséget, kimerülten üldögéltek velünk a nap végén. Ami az egészben a legjobb, hogy úgy tűnik többen is inspirálódtak az eseménytől, lehet, hogy a nagyon szuper Funky Pho is fog legközelebb egy közösségi phở levesezést tartani. Lehet ennél jobb?!

 

Találkozunk legközelebb! ;)