Narancsos édeskömény saláta wasabis öntettel

Azt vettem észre, hogy egyre több helyen kapni édesköményt (már a SPAR-ban is), az emberek mégis elég bizalmatlanul méregetik. És hát nem véletlenül: ánizsos aromája nagyon erős, az ember vagy imádja vagy ki nem állhatja (ugyanazt azt a szerves vegyületet, az anetholt tartalmazza, mint az ánizs és a csillagánizs). 

Az édeskömény (fennel bulb)

Itt van egy videó arról, ahogyan egy Mikulás-szerű bácsika megmutatja hogyan kell felszeletelni. A zöld szárát és a torzsáját kivágják, a gumó többi részét hasznosítják:



Eleinte én sem rajongtam érte, de mikor kipróbáltam egy-két receptet Segal Viktor Színek és ízek receptkönyvéből (ami egyébként gyönyörű!), akkor igazán elkezdtem átértékelni az édesköményhez való viszonyomat. Azt hiszem az a titka, hogy jól kell párosítani valamilyen másik karakteres ízzel és az édesköménnyel való első találkozáskor érdemes kis mennyiséggel indítani. 

Ez nem életem legdekoratívabb salátája :), viszont remek vitamin-pótlék a zord időben! Csípős-édes- savanyú-fűszeres a legjobb megfázás elűző!

Hozzávalók:
  • 1 édeskömény, a fenti videó szerint felszeletelve
  • fél fej lilahagyma, vékony csíkokra vágva
  • 1 körte, vékony csíkokra vágva
  • 1 grapefruit kifilézve és feldarabolva (itt egy korábbi poszt, hogyan kell citrust filézni)
  • 3 narancs kifilézve és feldarabolva
  • öntethez:
    • 1 citrom reszelt héja és a leve
    • 1 darab gyömbér (2-3cm) lereszelve
    • fél tk wasabi
    • 2 ek méz
A gyümölcsöket feldaraboljuk, az öntethez a hozzávalókat összekeverjük majd meglocsoljuk vele a salátát, majd 2-3 órára állni hagyjuk a hűtőben.



Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.