Azt vettem észre, hogy egyre több helyen kapni édesköményt (már a SPAR-ban is), az emberek mégis elég bizalmatlanul méregetik. És hát nem véletlenül: ánizsos aromája nagyon erős, az ember vagy imádja vagy ki nem állhatja (ugyanazt azt a szerves vegyületet, az anetholt tartalmazza, mint az ánizs és a csillagánizs).
Az édeskömény (fennel bulb)
Itt van egy videó arról, ahogyan egy Mikulás-szerű bácsika megmutatja hogyan kell felszeletelni. A zöld szárát és a torzsáját kivágják, a gumó többi részét hasznosítják:
Eleinte én sem rajongtam érte, de mikor kipróbáltam egy-két receptet Segal Viktor Színek és ízek receptkönyvéből (ami egyébként gyönyörű!), akkor igazán elkezdtem átértékelni az édesköményhez való viszonyomat. Azt hiszem az a titka, hogy jól kell párosítani valamilyen másik karakteres ízzel és az édesköménnyel való első találkozáskor érdemes kis mennyiséggel indítani.
Ez nem életem legdekoratívabb salátája :), viszont remek vitamin-pótlék a zord időben! Csípős-édes- savanyú-fűszeres a legjobb megfázás elűző!
Hozzávalók:
- 1 édeskömény, a fenti videó szerint felszeletelve
- fél fej lilahagyma, vékony csíkokra vágva
- 1 körte, vékony csíkokra vágva
- 1 grapefruit kifilézve és feldarabolva (itt egy korábbi poszt, hogyan kell citrust filézni)
- 3 narancs kifilézve és feldarabolva
- öntethez:
- 1 citrom reszelt héja és a leve
- 1 darab gyömbér (2-3cm) lereszelve
- fél tk wasabi
- 2 ek méz