Lengyel street food - mit együnk Krakkóban

Habár a tapasztalatunk az volt, hogy Lengyelországban nincs az a gasztro-forradalom, mint idehaza, és nem nyílik minden belvárosi sarkon újabb és újabb street-food hely, azért van mégis két olyan finomság, amit a fiatalok esznek (hajnalban a buliból hazafele menet). Én igazán odavagyok ezekért a street food-okért, simán lehetne ezeket Pesten is árusítani.
Zapiekanka

A zapiekanka lényegében egy félbevágott bagettból és mindenféle rásütött hozzávalókból álló melegszendvics. Amitől klassz, hogy nem csak az itthon megszokott melegszendókrémet, esetleg sonkát vagy sajtot tesznek rá, hanem spenótot, tojást, sült húst, kecske sajtot, stb. is pakolnak rá. 


zapiekanka

Krakkó szerte ismert, hogy a legfinomabb zapiekanka-t a Kazimierz-ben, a zsidó negyedben kapni. Itt található egy kis tér, a Plac Nowy, közepén egy kör alakú pavilonnal, aminek minden oldalán (már amennyire egy körnek van oldala), vannak kajáldák, de a legjobb szendvicset itt a Bar Oko-ban adják. A legszuperebb szendvics juhsajtos ("góralska"), ami szó szerint azt jelenti, hogy felföldi, utalva rá, hogy a sajt Lengyelország hegyeiből származik.

Bar Oko - ahol a legfinomabb zapiekanka-t kapni
Pierogi

A pierogi lengyel nemzeti eledel, ami lényegében a derelyéhez hasonló töltött tésztabatyu, azonban a tölteléke jellemzően sós: darált hús, káposzta, sajt, túró, spenót, stb (van egyébként édesség változata is, de én a sósra szavazok). Az egyik legnépszerűbb fajtája a "pierogi ruskie"-nek nevezett, orosz pierogi, ami burgonyával és túróval töltött. Éttermekben töltelékenként lehet külön rendelni, ugyanakkor az is tipikus, hogy lehet mixelve kérni, ahol meglepetés, hogy melyik pierog milyen ízű. Az egész koncepció, a forró vízben kifőtt sós töltelékes batyu nagyon magyar illetve K-Európa ízlés barát (pl. nagyon hasonló a jiddis kreplach-hoz, annyi különbségekkel, hogy ott a csirkelevesben vannak kifőzve a batyuk).

Pierogi

Krakkóban a legklasszabb pierogi hely a népszerű "Zapiecek". A kifőzde a Sławkowska 32 szám alatt található, ami 0-24 órában nyitva van, úgyhogy bármikor be lehet ugrani a buliból hazafele menet egy kis pierogira (remekül felszívja az alkoholt :) )
Zapiecek - ahol 0-24-ben lehet pierogit enni