Tortilla... leves!

Meglepően hideg napok sora volt most, úgyhogy az ember ilyenkor egyetlen dolgot tehet: meleg levest főz vacsira! Neki is álltam nézegetni a kedvenc blogjaimat és hirtelen belefutottam egy csodálatos mexikói receptbe, a tortilla levesbe! Hát igen, a tortillát még én is csak tacó, quesadilla vagy burrito formában ettem és egészen meglepő volt, hogy a tortillából bizony leves is készül. Ráadásul csodálatos, narancssárga, krémes, csípős, füstös szívmelengető leves!!!
A tortilla leves eredete ismeretlennek tűnik, annyi bizonyos, hogy Mexikó középső területeiről indult hódító útjára, a 70-es, 80-as években pedig egész Amerika szerte népszerű lett. A mexikói street food ma már menő éttermek étlapján is megjelenik. A leves meghatározó ízét a csirkeleves alaplé, a (sült) paradicsom, a hagyma, a fokhagyma és a belefőzött kukoricalisztből készült tortilla adja. A levesbe pedig betétként főtt vagy sült csirkehús, tejföl, koriander és olajon ropogósra pirított tortilla csíkok kerülnek. Akinek van rá lehetősége, szuper dolog a paradicsomokat meggrillezni előtte, én a grillsütő híján chipotle chilit vagy füstölt piros paprikát szoktam a mexikói ételekhez adni. 
Hozzávalók:
  • 1 közepes fej vöröshagyma, felkockázva
  • 4 gerezd fokhagyma felaprítva
  • fél kiló paradicsom, felkockázva
  • 1 paradicsomkonzerv (persze paradicsom szezonban érdemes csak friss paradicsomból készíteni)
  • 1 chipotle chili és az adobo szószból 1 evőkanál (ebben posztban írtam a chipotle chiliről)
  • 1 liter csirke húsleves
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 8 kukoricalisztből készült tortilla csíkokra vágva (nem, nem lehet búzalisztes tortillával helyettesíteni)
  • 30 dkg csirkemell
  • 1 csokor koriander felíprítva
  • (1 fél citrom leve, fél chili aprítva)
Először megfőzzük a csirkemellet (ami meg is adja a levesnek való alaplé egy részét), majd félretesszük  a húst kihűlni, a levet pedig leszűrjük. Felforrósítunk olajat egy serpenyőben és a csíkokra vágott tortillát 1-2 perc alatt ropogósra sütjük, majd jól megsózzuk. Ezután egy lábosban olajon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomokat és a chipotle chilit, majd felöntjük az alaplével. Miután a paradicsomok gyorsan megfőttek, beledobáljuk a tortilla csíkok felét és 2 percig főzzük. Ezek után mehet bele a vaj és a tejföl, majd egy botmixerrel pürésítjük. A csirkemellet darabokra tépkedjük és a korianderrel valamint a maradék ropogós tortillákkal együtt tálaláskor adjuk a leveshez. Ha az ízek nem tökéletesek, citrommal és további chilivel kerekíthetünk rajta.
Egyébként van egy 2001-ben készült Tortilla soup című film, amit még nem láttam, de a trailerje alapján elég sokat főznek benne...
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.