OMFG! Tegnap éjszaka konkrétan megálmodtam ezt a receptet, úgyhogy ma gyorsan elmentem a vasárnapi Szimpla piacra kecskesajtot és epret venni. A kecskesajt, az eper és a kakukkfű valami annyira csodálatos együtt, hogy azóta is teljesen extázisban vagyok. Gyorsan csináljátok meg ezeket a kis falatkákat, nehogy kifussatok az eper szezonból!!!!
Hozzávalók:
- 10 dkg érett, lágy kecskesajt (nem kell az egész krémeset venni, inkább azt, amelyik fél-keménynek tűnik, mert karakteresebb az íze, de könnyen lehet krémessé törni)
- 1 dl min. 20%-os tejszín
- egy marék kakukkfű, felaprítva
- 4-5 levél bazsalikom, felaprítva
- 30 dkg eper
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál balzsamecet
- egy marék citromfű, felaprítva
- egy marék menta, felaprítva
- só, bors
- egy gerezd fokhagyma
- egy bagett felszeletelve
Az epret megmossuk, felkockázzuk és egy lábosban a cukorral feltesszük főni. Mikor már bugyogni kezd, hozzáadjuk a balzsamecetet és kis lángon forraljuk 5 percig. Ha az eprek megpuhultak, levesszük a tűzről hűlni, majd hozzáadjuk a citromfüvet. Egy tálban a kecskesajtot a tejszínnel, a kakukkfűvel és a bazsalikommal összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a bagettet felszeleteljük, megpirítjuk és a félbe vágott fokhagymagerezddel jó alaposan bedörzsöljük (mintha bruschettat csinálnánk). Rákanalazzuk a kecskesajt krémet, majd balzsamecetes eperszemeket és megszórjuk a mentával (az eper szósz folyósabb levét pedig érdemes eltenni és legközelebb a vanília fagylaltra csorgatni).
A kép magáért beszél!!!
UI: Tudtátok, hogy az eper az egyetlen gyümölcs, amelynek kívül vannak a magja?!? Hát én sem..