Diókrémes padlizsánszeletek

Pénteken volt a szülinapom, és én annak a hobbit szokásnak vagyok a híve, hogy ha az embernek születésnapja van, akkor ne ő kapjon ajándékot, hanem ő adjon a barátainak. Aztán arra gondoltam, hogy nahát, mi is a legjobb dolog a világon.. hát buli után másnaposan bruncholni! Úgyhogy tegnap reggel hatalmas közel-keleti brunchot szerveztünk NR-rel, volt itt mindenféle grúz finomság, libanoni tabbouleh, sült paprika, humusz, ayran... Előző délután elkészítettünk mindent, úgyhogy másnap már csak a török kávét kellett feltenni rotyogni. 
A reggeli fénypontja lett a grúz diókrémes padlizsán, a badrijani nigvzit (itt írtam róla). Nem kifejezetten reggeli étel, Grúziában inkább előételnek, vagy köretnek fogyasztják. A recept őrölt koriandermagot ír elő, és mint minden fűszernél, itt is nagyon sokat dob az ízeken, ha egészben vesszük és otthon a bors őrlővel frissen őröljük. Enyhén savanykás ízű és abszolút laktató fogás! 
Hozzávalók:
  • 1 kg padlizsán, lehetőleg hosszúkás alakú
  • 2 ek só
  • 2 dl napraforgóolaj
  • 20 dkg dióbél ledarálva
  • 2 gerezd fokhagyma aprítva
  • 1 kk őrölt görögszéna (Ázsia boltban kapható)
  • 1 kk frissen őrölt koriandermag
  • 1/2 kk frissen reszelt szerecsendió
  • 1 ek fehérborecet
  • 1 ek gránátalmaszirup* (vagy ha nincs, akkor helyette még egy kanál fehérborecet)
  • 1 csomag koriander zöld
  • 1 gránátalma** (ha nem kapunk, ribizlivel remekül lehet helyettesíteni)
  • só, bors
A padlizsánt hosszában felvágjuk kb. 1 cm szeletekre (vastagnak tűnik, de sütéskor eléggé összeesik). A 2 evőkanál sóval jó alaposan besózzuk és félretesszük egy fél órát állni, hogy kifolyjon belőle a keserű lé (ezt mindig felesleges hülyeségnek tartottam, de abszolút megéri csinálni, mert utána a fűszeres ízeket is jobban magába szívja). Fél óra után lemossuk a sót, megtörölgetjük a szeleteket és olajban kisütjük őket (aztán mehetnek szalvétára lecsöpögni). A diót a fokhagymával, a fűszerekkel, az ecettel és a gránátalmasziruppal összeturmixoljuk és ha nem elég pépes állagú akkor még egy kis olajat adunk hozzá. A diós masszát a kihűlt padlizsánszeletekbe tekerjük és friss gránátalmamagokkal** megszórva mehet az asztalra.
Grúz diókrémes padlizsánszeletek áfonyával - helyszín: Neked Szabad - photo credit: Heima
* Gránátalmaszirupból itthon gyakran sajnos csak olyat lehet kapni, ami hozzáadott cukorral készült (még a török élelmiszer boltban is :(((( ). (UPDATE: Most jött a tipp, hogy a Culinarisban ugyan kissé borsos áron, de már lehet cukormentes szirupot kapni.)
Persze ha valaki Törökországban jár, akkor mindenképp importáljon magának ilyen Kemal Kükrer márkájú szirupot:
 
 
**A legegyszerűbb módja a gránátalma magozásnak, ha félbe vágjuk a gyümölcsöt, majd a vágott felével lefelé, a tál felé tartva egy kanállal ütögetni kezdjük a héjas oldalát (az alábbi videón egy 3 éves szintjén el is mondják, hogyan kell csinálni)