Idén először mi is részt vettünk a Restaurant Day kezdeményezésben, amikor mindenki 1 napra nyithat lakáséttermet és adományért vendégül láthatja az arra tévedőket. Mivel a nyáron egy hónapot Grúziában töltöttünk, ezért eléggé adódott, hogy a korábbi vietnámi tekercselős események után ezúttal a grúz konyha rejtelmeibe ástuk bele magunkat.
A legtöbb recept megtalálható már a blogon, de a napokban feltöltöm az összeset. Ebben a posztban pedig jöjjön a nagy sikerű khachapuri receptjét (görg lejjebb!)
A legtöbb recept megtalálható már a blogon, de a napokban feltöltöm az összeset. Ebben a posztban pedig jöjjön a nagy sikerű khachapuri receptjét (görg lejjebb!)
A menü ezúttal:
- adjarian khachapuri és svaneti khachapuri (sajttal töltött kenyér)
- lobiani (fűszeres babkrémmel töltött kenyér)
- spenótos vagy céklás pkhali (a zöldségkrém és a saláta közötti állapot)
- badrijani nigvzit (diókrémes padlizsán szeletek és sült paprika)
- chakapuli (tárkonyos ragu)
Khachapuri (ხაჭაპური)
Ahogy írtam már az úti beszámolókor, sokféle verziója van formára és a tészta textúrájára nézve is, régiónként változik, hogy hol melyiket eszik:
- Khachapuri Adjari/adchari hajó formájú tésztában középen van a sajt, amire tűzforrón rádobnak egy nyers tojást és egy darab vajat, majd összekeverik a sajtos töltelékkel
- Khachapuri Imeruli: kerek tésztájú péksütemény, ahol belül van a sajt
- Khachapuri Megruli: az imerulihoz hasonló, de még a tetején is van sajt
- Khachapuri Abkhazi: több rétegű tészta, kicsit a lasagna-hoz hasonló
- Khachapuri Penovani: négyszögletes formájúra hajtogatott tészta, általában kisebb mint a többi
- Khachapuri Svaneti: az imeritan típushoz hasonlóan kerek formájú, de a sajtos töltelékben újhagyma is van
A sajt típusa is változó, mégis leggyakrabban sulguni van benne, ami egy erjesztett, félkemény tehén sajt. Az elmúlt egy hetet azzal töltöttem, hogy különböző recepteket próbáltam ki a tökéletes tészta arányok eltalálására és a sulguni helyett használható itthoni sajtok feltérképezésére. Az alábbi recept ezért aztán szuper megbízható és minden hozzávaló könnyen beszerezhető. :)
Hozzávalók a tésztához (12 főre, ha már az ember egyszer nekiáll..., recept innen)
- 1 kg liszt
- 2 dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- 2 dl víz
- 1 tojás
- 1/2 dl olaj
- 1/2 teáskanál só
A tejet felmelegítjük és az élesztőt elkeverjük benne. A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, a vizet, az olajat, a tojást és a sót, majd jó alaposan összegyúrjuk (fontos nagyon összegyúrni, különben nem kel meg). Ezután egy meleg helyen állni hagyjuk 2 órát. Ha megkelt, 3 részre osztjuk és 3 típusú khachapuri is készülhet belőle (vagy ha csak egyfélét csinálunk, akkor lehet az arányokat harmadolni, persze az 1 tojás, marad 1 tojás).
Adjarian khachapuri
- 30 dkg gomolya sajt + 5 dkg juhtúró szétmorzsolva (nekem ez a kombináció működött a legjobban, de lényegében bármilyen a hűtő mélyén lapuló, semleges és karakteres sajt keveréke mehet bele)
- 2 dkg vaj szobahőmérsékleten
- 1 tojás
- a tetejére: 1 tojás + 1 dkg vaj
Az elharmadolt tésztát további két félre osztjuk és ovális alakúra nyújtjuk. A sajtot összekeverjük a vajjal és a tojással, majd a tészta közepére halmozzuk. Felhajtjuk a széleket az ábra szerint és az összeérő tészta végeket összecsípjük. Ha a tészta túl vékony a szélei felé, akkor duplán is fel lehet hajtani, a lényeg, hogy a tészta szélek magasabban legyenek mint a töltelék, hogy az sütéskor ne folyjon ki.
Mehetnek az előmelegített sütőbe 200 fokon 12 percre. Ha a tészta szélei már pirulnak, akkor kivesszük és ráütünk egy nyers tojást, majd további 2-3 percig tovább sütjük. Ezután kivesszük, rádobjuk a vajat és forrón tálaljuk. Mielőtt nekiesnénk, egy villával összekeverjük a sajtos tölteléket a tojással és a vajjal és hagyjuk, hogy a forró khachapuri egy kicsit megsüsse a tojást.
Svaneti khachapuri
- 30 dkg gomolya sajt
- 3 dkg vaj szobahőmérsékleten
- 1 tojás
- 2 csokor újhagyma felaprítva
- 1 tojás sárgája a tetejére
A tésztát kerek formájúra nyújtjuk és az összekevert tölteléket a közepére halmozzuk. Sajnos a folyamatról nem csináltam képet, úgyhogy próbálom értelmesen leírni. A tészta széleit középre hajtogatjuk, mint a khinkalinál, hogy a közepére egy tészta csomóban össze tudjuk fogni a széleket és a tészta csomag teljesen összezáródjon. A tészta közepén keletkezett csomót az öklünkkel benyomjuk, és sodrófával újra kicsit kinyújtjuk a tésztát, hogy a töltelék középre kerüljön (nem nyújtjuk nagyon, hogy ne szakadjon ki). A tetejét megkenjük egy felvert tojás sárgájával. 200 fokon kb. 20-25 perc alatt sül át, de érdemes szemmel tartani, sütőtől is függ, hogy mikor lesz szép aranybarna a teteje.