Igazán kitört a levendula szezon, szinte minden utcasarkon levendula-csokrokat árulnak száz, kétszáz forintokért. Vétek nem bevásárolni belőle, szárítva eltenni vagy klassz kis levendula szirupot készíteni belőle. Nagyon egyszerű, hűtőben sokáig eláll és lehet csorgatni gyümölcs turmixba, limonádéba, édességekbe vagy éppen a báránybordára karamellizálni (elképesztő mennyiségű levendulás recept ezen a linken).
Hozzávalók:
- 1 bögre cukor
- 1 bögre víz
- 2 csokor levendula
A vizet és a cukrot összeforraljuk egy lábosban, majd 3 percig hagyjuk gyöngyözni a vizet (ezzel kész is a koktélok klasszikus cukorszirup alapja). Beledobjuk a levendula felaprított virágját, 1 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről és 30 percig állni hagyjuk. Ha kihűlt, leszűrjük a szirupot és üvegbe öntjük. Ennyi.