3 kajás film, amit idén látnod kell

Mi sem bizonyítja jobban, hogy gasztroforradalmat élünk, mint hogy a témára immár a filmipar is teljesen rákattant és sorra készülnek a professzionális konyhákról és mániákus séfekről készülő vígjátékok. Három film, amit látni kell.

A műfaj klasszikusát természetesen a franciák hozták először, a Jean Reno főszereplésével, 2012-ben készült "Én, a séf" film tökéletesen adagolja a klasszikus vígjáték elemeket a konyha világába (ld. a meg-nem-értett zseni, a kiégett nagymester és a mindenre kreativitásra érzéketlen Nagyfőnök).

Idén aztán még jobban felpörögtek az események, az USA-ban májusban mutatták be Jon Favreau megtévesztően hasonló című ("A séf") és megtévesztően hasonló történetű filmjét (nálunk októberben lesz látható), annyi különbséggel, hogy a meg nem értett zseni - az amerikai gasztroforradalomhoz mérten -, fogja a kedvenc serpenyőjét és a menő étterem helyett inkább egy "food-truck"-ot nyit. Street-food forradalom, ugye.

Úgy tűnik, hogy a frappáns címtől a hollywood-i filmkészítőknek nem sikerült egy könnyen elszakadniuk, ugyanis John Wells a jelenleg Bradley Cooperrel, Uma Thurmannel, és Emma Thompsonnal forgatott filmjének is a "Chef" címet szánta, végül úgy tűnik a zavar elkerülése végett a film Adam Jones címre változtatták (vagy ki tudja mire). Ennek a bemutatója egyenlőre nem tudni mikorra várható.

Az idei év további gasztro-vígjátéka lesz "Az élet ízei", Helen Mirren főszereplésével, ahol a drámai fordulatokat a francia kisvárosban élő, jégkirálynő étterem tulajdonos és az újonnan odaköltöző, ám de szívvel-lélekkel főző indiai család közötti feszültségek teremtik majd. A Csokoládé hangulatára emlékeztető film augusztus 14-től már a magyar mozikban is látható.

Csak ne menjetek éhesen a moziba.

 

Én, a séf (Le Chef) - 2012

 

Rendező: Daniel Cohen

Író: Daniel Cohen, Olivier Dazat

Színészek: Jean Reno, Michael Youn, Raphaelle Agogué

"Alexandre Lagarde, a veterán sztárséf komoly konfliktusba kerül Stanislas Matterrel, az étteremcsoport új vezetőjével. Matter arra készül, hogy lecseréli őt egy ifjú, modern séfre, aki a molekuláris gasztronómia megszállottja, mert az sokkal jövedelmezőbb. Első lépésként elkezdi kirúgni Lagarde csapatának tagjait. Ami még rosszabb, Lagarde kezd kifutni az ötletekből, pedig a legnevesebb étteremkalauz kritikusai bármelyik pillanatban feltűnhetnek tesztelni. Kétségbeesésében keresni kezd maga mellé valakit. Egy nap, mintha a szerencse vezérelné oda, találkozik Jackyvel, aki az haute cuisine megszállottja. A szakmát autodidakta módon elsajátító férfi rendkívül tehetséges, de makacs, mint egy öszvér." (port.hu)

 

A séf (Chef) - 2014

 

Rendező/Író: Jon Favreau

Színészek: Jon Favreau, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson

Carl Casper, igazi kreatív séf, akinek élete nagy lehetőségeként éttermébe érkezik a híres kritikus és blogger Ramsey Michel, azonban Carl nem bontakoztathatja ki szabadon a tehetségét és a főnök parancsára a régi menüt kell felszolgálnia. A kritikus lesújtó véleményt ír az étteremről, mire Carl annyira felhúzza magát, hogy egy twitter üzenet és egy nyilvános üvöltözés keretében elküldi az anyjába a híres kritikust. A botrány végigsöpör az interneten, így Carl nem kap egyetlen jó nevű étteremben sem munkát, ezért fogja magát és inkább egy saját mozgó büfét nyit. 

 

Az élet ízei (The Hundred-Foot Journey) - 2014

 

Rendező: LasseHallström
Író: Steven Knight (forgatókönyv), Richard C. Morais (könyv)
Színészek: Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal

A dél-francia kisvárosban évtizedekig zavartalanul működő Michelin csillagos étterem világa felbolydul, amikor a Kadam család az étteremmel szembe költözik és zajosságával, szokatlan illataival felkavarja a kisváros mindennapjait. Míg elsőre a büszke Madame Mallory jeges elutasítással fogadja a számára idegen társaságot, a család konyhazseni fiának, Hassan Kadamnak tehetsége és érdeklődése a francia konyha iránt végül persze áthidalja a kulináris különbségeket.

 

------>  kövess minket a Facebook-on is!

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.