Gasztrotrendek 2015

Jóslatok a jövő évi gasztrotrendekről:

1. Terjedő vegetarianizmus

 Amire egész biztosan lehet számítani, hogy tovább folytatódik a vegetarianizmus térnyerése. A 2003-ban Amerikában indult Húsmentes Hétfő (Meatless Monday) kampány annyira sikeresen alakult, hogy a legnagyobb szakács guruktól kezdve a népszerű éttermekig rengeten vezették be a rendszeres heti egyszeri húsmentes étkezést. A mozgalom elsősorban az egészséges étkezés népszerűsítése okán indult, de a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés is egyaránt megköveteli, hogy egyre kevesebb húst együnk (mivel a növénytermesztés kevesebb víz felhasználásával és CO2 kibocsájtással jár az állattenyésztésnél). 

Yotam Ottolenghi korunk egyik legnagyobb szakács zsenijének, most megjelent szakácskönyve is kizárólag húsmentes recepteket tartalmaz, a 21 Michelin csillagot begyűjtő Alain Ducasse pedig most nyíló párizsi éttermének organikus termékekből készült menüje főként növényi eredetű alapanyagokból készülő ételekkel csábítja a vendégeket.

A vegetarianizmus, vagy legalábbis a több zöldség fogyasztás terjedése pedig végre azt fogja jelenteni, hogy a húsmentes ételek nem a húsokat akarják majd utánozni (mint a szójakolbász és hasonló szörnyűségek), hanem önjogukon is izgalmas és teljes fogásokká válnak. A húsos fogásokban pedig, a japán konyhához hasonlóan, a főszerep a zöldségeké lesz, míg a hús kisebb mennyiségben a köretet  fogja alkotni. 

2. Régen látott húsrészek

 Szintén a fenntartható fejlődés jegyében átalakul maga a húsfogyasztás is. Újra népszerűvé fognak válni dédanyáink által még előszeretettel felhasznált belsőségek, fülek, farkak. Egyre kevésbé engedhetjük meg magunknak, hogy ne használjuk fel minden részét a tenyésztett állatoknak, és ha már ez a helyzet, miért ne tennénk úgy, hogy közben finomat is együnk? Az egyik kedvenc szakácsom, Chris Cosentino Incanto éttermében teljes menüt épített a valaha volt népszerű hozzávalókra.

3. Street food a Gozsdu udvaron túl

 Street food forradalom zajlik már egy ideje, annyira, hogy idén még mozifilm is készült róla, amiben a mesterszakács fogja magát és a híres éttermet otthagyva inkább egy mozgóbüféből árulja a kaját. Habár a street food célja eredetileg az volt, hogy kivinni az utcára a jó minőségű kaját, hogy ne a külsőségek számítsanak, hanem maga az étel, itthon ez még mindig azt jelenti, hogy a legdrágább környékre a Gozsdu udvarba és a Kazinczy utcába települnek ezek az egységek. Tulajdonképpen újrabrandelt gasztroforradalom, a gazdasági válság után a gasztro-menőzéssel már nem csak a felsőosztályt, hanem a középosztályt célozva. 

Roy Choi az amerikai gastronómia fenegyereke (aki tulajdonképpen elterjesztette a "food truck" mozgalmat és magát a filmet inspirálta) viszont tovább ment ennél, és egy tavalyi konferencián szenvedélyes előadást tartott arról, hogy a szakácsoknak ki kell jönniük a konyhából és vissza kell menniük az emberek közé, a gettóba. Ott kell tudni olcsó alapanyagokból jót főzni. Mert, hogy egy szakácsnak egyetlen feladat van: etesd az embereket! Nem a gazdagokat, az embereket. 

4. Comfort food térnyerése

Az elmúlt évek gazdasági válsága nem csak az étterem bizniszre hatott, átalakította azt is, hogy celeb-séfek mit főznek, és így aztán azt is, hogy mi otthon mit főzünk. Rég volt már, hogy Jamie Oliver azt mondta, hogy végy két kiló bélszínt... Az olcsó alapanyagok az otthon melegét jelentő fogások lepték el a TV műsorokat. Nem is véletlenül idén jelentek meg Jamie "Comfort food" és a zseni Marcus Samuelsson "Marcus at Home" könyvei. Nem lesz ez másként jövőre se.

5. Közösségi étkezés

 Enni másokkal együtt jó, és erre hál' isten egyre többen ráéreznek. A Restaurant Day itthoni sikere is azt mutatja, hogy vágyunk arra, hogy megoszthassuk másunkkal az asztalunkat. Az itthoni fejlesztésű PIQNIQ applikációval megoszthatod, hogy mit főztél otthon és maradt-e még egy-két adag plusz kaja, így könnyen egymásra találhatnak a főzni tudó és éhes emberek. 

6. Karfiol, karfiol mindenhol!

2015 királynője a karfiol lesz. Alacsony szénhidráttartalma és jótékony egészségügyi hatásai miatt egyre népszerűbbé válik majd. A karfiol püré, és karfiol humusz mellett pedig a karfiol steak is tarolni fog a menükön. 

Ti mit tippeltek, mi lesz még 2015-ben népszerű?

---->>>> Babramegy a Facebook-on is!

 

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.