A legjobb olívaolaj beszerző helyek

Én az olívaolajjal mindig bajban vagyok, látom én, hogy mindenki, értsd MINDENKI azt használ a receptjeihez, de évek óta küzdök azzal, hogy szerintem keserű. Tessék, leírtam. Nem szégyellem tovább. És hát ugye, minek rakjak a kajámba olyat, ami elrontja az egészet?! Aztán azért kiderült, hogy eddig csak szar olívaolajat kóstoltam, és van ám olyan is, amelyiknek selymes meg gyümölcsös íze van és köze sincs a bolti áporodott ízekhez. Két olyan lelőhely van Pesten, ahol nagyon jó választék van, egyrészt a BUONO - Olívaolaj- és tésztaszaküzlet a Teréz körúton (Giuseppe Scaricamazza mindent lelkiismeretesen elmagyaráz és megkóstoltat) és a Pomázon lévő igazioliva. Mind a két hely remek importőre a spanyol, olasz, portugál és görög olajoknak.

Választék a Buonoban, nekem a középső a kedvencem

Akikre viszont most rátaláltam, azok nem csak beszállítják az olajat, hanem a családi gazdaságukban maguk termelik meg Görögországban.
Ők a Honest Toil Olive Oil

Tom és Juli Magyarország, Görögország és Anglia között ingáznak, maguk hozzák Tomék családi gazdaságából az olajat és terjesztik őket a piacokon és kisboltokban. Tom családja pár éve költözött Angliából a Peloponnészoszi-félszigetre és kezdett bele az olívaolaj termelésbe. A hidegen préselt extra szűz olívaolajhoz a gyümölcsöt kézzel szüretelik a fákról és még aznap, frissen préselik őket, illetve a környékbeli kistermelőktől vásárolnak fel, akik ugyanazt az olívát termesztik (koroneiki) és azonos módszerrel szüretelnek, préselnek. Az olajnak csodás élénk zöld színe és alacsony savtartalma miatt (0,3%) pedig kifejezetten selymes íze van. 

Juliék éppen arról mesélnek, hogy mitől van ennyire zöld színe az olajuknak

Pesten egy csomó étterem is rákapott az Honest Toil olajra (ezt használják a Kőlevesben, a Padrónban, a Richie's-ben, a Szemdzsoban), én is mostanában szinte mindenbe ezt használom, ebben a melegben mindenféle nyári salátákhoz (ilyenhez vagy ilyenhez), zöldségkrémekhez (következő poszt!) vagy egy könnyű bruschettához remekül passzol!

Pesten a Szatyor boltban lehet már kapni a terméküket

Az olajat fél literes üvegekben árulják, de kimérve is kapható, így újratöltheted az üvegedet. Közvetlenül is megkereshetitek őket a tom@honest-toil.co.uk címen (lehet magyarul írni, a levelekre Juli válaszol általában). 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.