Mostanában több olyan rendezvény volt, amire felkértek, hogy én készítsem a cateringet és ilyenkor nincsen jobb dolog, mint szezonális zöldségekből készíteni remek zöldségkrémeket! Nyáron egy 150 fős esküvőre vállaltam az előételt, hétfőn pedig a Design Terminál Smart City Lab Budapest projektjének megnyitójára készültek a krémek. A recepteket folyamatosan meg fogom osztani itt a blogon.
Ez a répakrém szinte mindig a legnépszerűbb, nem lehet belőle eleget csinálni.
Curry-s répakrém
A legjobb dolog, ami a répával történhet! A sütőben karamellizálódástól enyhén édes íze lesz, amit remekül egészít ki a curry csípőssége és a citrom fanyarsága.
Hozzávalók:
- 1 kg zsenge répa
- 2-3 evőkanál olaj a sütéshez
- 30 dkg főtt vörös lencse
- 1 citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 teáskanál curry (a Népszínház utcai török boltban kapni nagyon friss és remek minőségű curryt, jobb mint az Ázsia bolt)
- 1,5 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
Meglocsolod a répát olajjal és megsütöd a sütőben (nem kell meghámozni, csak jól megmosni). Utána berakod az aprítógépbe az összes hozzávalóval (kivéve az olajat) és ahogy turmixolod, úgy adagolod hozzá folyamatosan az olívaolajat, amíg krémes állagú nem lesz.
Mártogatósnak vagy csak mellé, mert jól néz ki, lehet tenni színes (lila és sárga) répa szeleteket, amiket a Hunyadi téri őstermelői piacon lehet beszerezni.
Fotó: Szöllősi Judit (Budapest101)