Tahdig - perzsa sült rizs

A hétvégén Annával perzsa vacsorát szerveztünk, mert az iráni konyha hihetetlenül sokszínű és izgalmas és szerettük volna másokkal is jobban megismertetni ezeket az ízeket.

A különlegesebb hozzávalókat egyrészt a Népszínház utcai török élelmiszerboltból, másrészt a Köztársaság téri (II. János Pál pápa) téri perzsa boltból lehet beszerezni. A menü kilenc ételből állt (egy részük a My Persian Kitchen blogról van, a többit igyekszem felrakni ide a blogra is):

A legtöbb gyakorlást a perzsa sült rizs (tahdig) igényelte, mert igazi művészet egyszerre puhára főzni a rizs szemeket és ropogósra sütni egy réteget rajta. Ebből a receptből indultunk ki, de igényelt némi módosítás az elkészítése. Amire mindenképpen nagyon figyelni kell: 

1. basmati rizst kell venni. nem, nem lehet a sparban vett rizsből főzni, mert nem fognak szépen peregni a szemek. Olcsó és remek basmati rizs beszerező hely a Wesselényi utcai indiai bolt alagsora. 

2. tapadásmentes lábost kell használni. különben nem fog belőle szépen kifordulni a sült rizs, cserébe vakargathatod az odaégett rizst

3. a rizst alaposan át kell mosni főzés előtt és pár órára sós vízbe kell áztatni

Hozzávalók:

  • kb. 6 dkg rizst érdemes számolni fejenként
  • csipet sáfrány
  • csipet cukor
  • 2 dl joghurt
  • 1 evőkanál olaj

A rizs tehát alaposan át kell mosni hideg vízben, majd pár pár órára sós vízbe áztatni. Leöntöd róla a vizet és egy lábosban friss vizet forralsz, háromszor annyi mennyiséget, mint amennyi rizst főzöl. Ha felforrt, megsózod és mehet bele a rizs 8 percre. Ha lejárt az idő, akkor leszűröd és hideg vízzel átöblíted, hogy megállítsd a főzési folyamatot. Eközben egy csipet sáfrányt összekeversz egy csipet cukorral és felöntöd egy fél deci vízzel. A sáfrányos vizet elkevered 2 dl joghurttal, majd az előfőzött rizsből hozzákeversz 4-5 evőkanállal. Ez a sáfrányos rizs réteg fog ropogósra pirulni. A tapadásmentes lábosba öntöd az olajat és egy kevés forró vizet, amivel egy vékony filmréteget képzel a lábos alján. Erre jön a joghurtos rizs, majd lehet ráönteni a maradék rizst. A fakanál nyelével érdemes lyukakat fúrni a rizsbe, hogy a gőz távozni tudjon. Tetővel felrakod főni közepes lángon 10 percre, majd a tetőt leveszed és alulról konyharuhába csomagolod és úgy teszed vissza a lábosra hogy a konyharuha a tető és a lábos között szigetel. Takarék lángon főzöd további 35 percig. Ha kész, akkor óvatosan kifordítod a lábosból és tá-dám! kész is a rizs! Pisztácia, gránátalma, borbolya szemek mehetnek a tetejére.