A január a leveseké!
Hozzávalók:
- 2 közepes zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 1L zöldség alaplé
- 1,5dl tejszín
- 1,5 dl fehérbor
- só, bors
- 5 dkg márványsajt
- 3 dkg dió
A zellert megpucolod, felkockázod, egy tálban az olívaolajjal meglocsolod, sózod, borsozod és addig forgatod benne a kockákat, amíg jól befedi az olaj. Az előmelegített sütőben 170C-on 45 percig sütöd, amíg a kockák kissé karamellizálódnak. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát a vajon megpirítod, majd hozzáadod a zellerkockákat. Felöntöd az alaplével és a borral és 15 percig főzöd (ha a bor íze nagyon elfőne, mindig lehet egy kicsit hozzátölteni :) ). Végül tejszínnel simára turmixolod. A diót száraz serpenyőben megpirítod, felaprítod és és tálalásnál a a márványsajttal együtt a leves tetejére morzsolod.
Edény: Kezemura