Krémes paszternák leves

Végre a magyar piacokon is találkozni a paszternákkal/pasztinákkal (parsnip), ami úgy néz ki, mintha egy hatalmasra nőtt fehérrépa lenne (parsley root), de nem összekeverendő vele. Angol nyelvű receptekben sűrűn találkozni vele, magyarul viszont néha tévesen tarlórépának fordítják (pedig az a turnip). Ízre hasonlít a fehérrépához, viszont édesebb és magasabb is a tápanyagtartalma. Állítólag az ókorban Európa szerte gyakran termesztett zöldség volt, amíg a középkorban ki nem szorította a burgonya. Én mindig nagy örömmel veszem, ha valami mást is kapni a piacon, mint a sztenderd zöldség kínálat, úgyhogy elég boldog vagyok, hogy egyre több piacon találkozni vele (most épp a Lehel piacon vettem). Lehet belőle tökjó chipset csinálni, pürét és levest is. Mivel édeskés az íze, jól passzol hozzá, hogy ha almával fő össze. 

Hozzávalók

  • 1ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 2 nagy paszternák, megpucolva és nagyobb kockákra vágva
  • 1 savanykás alma megpucolva és kockákra vágva
  • 1L zöldség alaplé vagy csirkehúsalaplé
  • fél L tej
  • 1 ág rozmaring apróra vágva
  • só, bors

A vajon a hagymát és a fokhagymát megpárolod majd rádobod a paszternákot. 5-10 perc alatt megpirítod, hozzáadod az almát, majd felöntöd a tejjel és az alaplével és fél órát főzöd. Vigyázz vele, mert a tej miatt könnyen kifut. Ha megfőtt a zöldség, összeturmixolod és hozzáadod a rozmaringot.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.