Újra Restaurant Day volt, úgyhogy újra lakáséttermeztünk! Ezúttal a malajziai konyhába vetettük bele magunkat, volt laksa, chee pow kai (pácolt csirkecsomagok), marhaszeletek nyárson mogyorószósszal, curry-s rizs és ananászos saláta, szóval mindenféle izgalom! A fogások feletti hitelességet pedig az Ázsiában tavaly barangolt Plankó Gergő, a Vifon Beach blog írója szavatolta. Négy turnusban 42 vendég jött hozzánk, 15L levest, 4 kg marhát, 3,5 kg csirkét, 2kg rizst és 2,5kg salátát készítettünk. \\O//
A dekorációért Anna és Csinszka felelt, elég szuperül nézett ki a lakás:)
Az este fénypontja egyértelműen a laksa (kókusztejes garnélás rizstésztaleves) lett. A városban egyébként a legjobb laksát Funky Pho-nél kapni, a most megjelent szakácskönyvükben pedig szerepel egy részletes recept is az elkészítésről. Az alábbi recept ennek egy egyszerűsített változata, fél óra alatt elkészíthető a vendégek lenyűgözésére.
Hozzávalók (4 főre)
- 1 vöröshagyma megpucolva
- 2 gerezd fokhagyma megpucolva
- 1 nagyobb darab gyömbér megpucolva
- 2 evőkanál tom yum paszta (az Ázsia boltból)
- 5 evőkanál halszósz (az Ázsia boltból)
- 1 evőkanál cukor
- 1 kk koriandermag
- 1 kk kurkuma
- fél kg sütőtök megpucolva és apróra felkockázva
- 800 ml csirke alaplé
- 400ml kókusztej (az Ázsia boltból)
- 200gr mélyhűtött garnéla (Sparban is van)
- 300gr rizstészta (az Ázsia boltból)
- csokor friss koriander
- 2 ek földimogyoró felaprítva
- 1 csomag babcsíra
Az alaplével feltesszük a sütőtököt egy lábosban főzni. Eközben a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a pasztát, a halszósz és a cukrot turmixgépben alaposan összedolgozzuk. A koriandermagot a kurkumával egy mozsárban összetörjük majd a gépben a pasztához adjuk. Ha a paszta egységes lett, hozzáadjuk a leveshez és addig főzzük, amíg a sütőtök megpuhul (kb. 12 perc). Hozzáadjuk a kókusztejet és a garnélát és további 5 percig főzzük. A rizstésztát egy külön lábosban forrásban lévő vízben főzzük 2-3 percig, majd átmerjük a levesbe. A levest babcsírával, mogyoróval és friss korianderrel tálaljuk.