Már csak napok kérdése, hogy felbukkanjon az újhagyma, az újkrumpli, a retek, a spárga és lehessen tobzódni a tavaszi zöldségekben, de hát addig is enni kell valamit. A tapenade egy provance-i zöldségkrém, amibe a hagyományoknak megfelelően az olívabogyó és a fokhagyma mellé szardellát is kerül. Nem is érdemes kihagyni belőle (ahogyan egyébként a klasszikus cézár saláta öntetből sem kellene), elég nagy dobás az ízeknek. Az olívabogyót pedig nem érdemes a boltban venni, mert az itthoni szupermarketben kaphatóak szörnyen gumiszerűek. Én a Népszínház utcai török boltból szerzem be, de most, hogy az Urániánál is nyílt egy közel-keleti élelmiszerbolt, ott is kapható az ízesebb ráncos fajta (az olívabogyóból érdemes megvenni az egész, nem magozott formáját és kézzel kimagozni, sokkal finomabb).
Hozzávalók:
- 20dkg egész fekete olívabogyó
- 3 evőkanál kapribogyó
- 2 szardella
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ebőkanál friss kakukkfű, felaprítva (ha találsz citromos kakukkfűvet, még jobb!)
- 1/2 citrom leve
- 5 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A kimagozott olajbogyót berakod az aprítógépbe az összes hozzávalóval (kivéve az olajat) és ahogy turmixolod, úgy adagolod hozzá folyamatosan az olívaolajat, amíg krémes állagú nem lesz. Sót nem kell hozzáadni külön, mert a kapribogyó és a szardella is elég sósak.