Bibimbap taco - recept

A hétvégén megrendeztük az I. Ázsiai taco fesztivált és a rossz idő ellenére 250 tacoval boldogítottuk a Lumen Közösségi Zöldségesben felbukkanó éhes embereket :) 

A koreai taco és a koreai-mexikói fúziós konyha (úgyis mint KoMex) Los Angelesből ered. Már a '90-es években működtek olyan éttermek, amik ötvözték a két nép konyháját, mégis a nemzetközi ismertséget Roy Choi koreai-amerikai származású sztár szakács hozta meg a KoMex konyhának. Ő volt az, aki sikerre vitte a food truck mozgalmat a Kogi nevű mozgóbüféjével, ahol ötvözte a koreai BBQ-t a mexikói konyhával (az ő személye inspirálta egyébként az "A séf" című Jon Favreau filmet is).Mi is tőle inspirálódtunk és a tortilla lapokat kimchivel, salátával és koreai fűszerezésű hússal töltöttük meg. 

A bibimbap szó szerinti jelentése „kevert rizs”, mivel a rizst keverik össze különféle hozzávalókkal. Mi is ezt tettük és a rizst, fűszeres darált marhahússal, savanyított zöldségekkel, sous vide-olt (fix hőmérsékleten főtt) lágy tojással és csípős kimchivel kevertük össze. A kimchi a koreaiak nemzeti eledele, konyhájuk alapja. Alapvetően fűszerekben és sóban erjesztett zöldséget jelent, leggyakrabban kínai kel, retek, újhagyma vagy uborka az alapja, de több száz variációja ismeretes. Az elkészítése során a zöldségeket alaposan megmossák, majd egy fűszeres sós lében erjesztik, amely leggyakrabban sót, újhagymát, fokhagymát, gyömbért, aprított retket, halszószt és piros paprikát tartalmaz.

Alább a receptek 4 főre, hogy otthon ti is megcsinálhassátok!

A taco tál

A bibimbap 

 

Hozzávalók:

  • 100g darált marhahús
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 ek gochujang paszta*
  • 1 tk cukor
  • 1/2 ek aprított fokhagyma
  • 1/2 ek aprított gyömbér
  • 100g főtt rizs

A darált húst a fűszerekkel alaposan összekeverjük, majd egy lábosban  összefőzzük. Ha kész (kb 10-12 perc) hozzáadjuk a főtt rizst.

Kimchi

 

Kitartóknak és elkötelezetteknek korábban megírtam hogyan kell kimchit készíteni az alapoktól. Lustábbaknak és sietőseknek mondom, hogy legalább annyira jó kimchit lehet készíteni, ha a feldarabolt zöldségekre (répát, káposztát, cukkinit, stb) egy doboz gochujang pasztát borítunk, nagyon alaposan összekeverjük vele, majd egy hétig szobahőmérsékleten hagyjuk erjedni. 

Répa saláta

 

A vietnámi konyhából lopva. A 20 dkg répát nagyon apró csíkokra (julienne-re) vágjuk, majd leöntjük az alábbi szósszal.

  • 2 evőkanál halszósz (ez egy nagyon megosztó hozzávaló, mert elég fura illata van, nekem a hosszú évek tapasztalat alapján az a véleményem, hogy a Squid márkájúnak van a legbizarrabb illata, inkább a többi márkát érdemes venni)
  • 2 evőkanél lime-lé
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz

 A hozzávalókat összeöntjük egy tálban és egy 10 másodpercre összemelegítjük a mikróban, hogy a cukor felolvadjon. Én szívem szerint kihagyom a vizet vagy kevesebbet rakok bele, mert szerintem jobb, amikor intenzívebb íze van.

Taco shell

 

Az Ázsia boltban kapható tisztességes előre sütött taco shell is, de ha magunk sütnénk, akkor vegyünk kukorica tortilla lapokat és egy lábosnyi forró olajba helyezzük, majd egy szélesebb tárggyal (pl. húsklopfoló) nyomjuk le a lábas aljára a lap közepét. A forró olajban a lapok széle 5 másodperc alatt felfelé kunkorodik a forró olajban és megkapjuk a taco shell jellegzetes formáját. 

Buggyantott tojás

 

A bibimbapra elvben tűz forrón ütik a nyers tojást, majd összekeverik vele. Mivel ezt tacoba töltve nehéz megoldani, a legjobb a tojást előfőzni. Mi sous vide-oltuk a tojásokat, de ha nem főzöl épp 250 emberre, akkor legalább olyan jó, ha megbuggyantod őket. Tökéletes buggyantott tojásról itt. 

Végül a tacokat megszórtuk apróra vágott metélőhagymával, csíkokra vágott alga lapokkal és szezámmaggal. A fogadtatás pedig elég lelkes volt:)

 

*A gochujang paszta egy pirospaprika-szójabab paszta, a koreai konyha alapvető hozzávalója. Ázsiai boltokban, kínai piacon lehet beszerezni.